DAN BIJELOG ŠTAPA: Naše sugovornice ruše predrasude – Irena uspješno vodi knjižnicu, a Elizabeta igra pikado i radi najbolji ajvar

Prošli tjedan brojne udruge i institucije odlučile su se uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa. Različitim aktivnostima nastojalo se ukazati na nezadovoljavajući položaj slijepih osoba u vidu otežanih mogućnosti zapošljavanja, prisutnosti diskriminacije i stigmatizacije te otežanoj mogućnosti nabavke asistivnih pomagala. Cilj je bio podići svijest građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i ukazati da one mogu sudjelovati u svim životnim i društvenim aktivnostima, samo im treba dati priliku.

MG 5148 Medium 1
RADI ŠTO VOLI

Pozitivan primjer je Irena Gavrančić koja unatoč svojoj visokoj slabovidnosti već petu godinu za redom uspješno obavlja posao ravnateljice Knjižnice i čitaonice Pitomača.
– Dok si na funkciji ravnatelja, nitko te ne pita jesi li slabovidna osoba, rokovi se moraju poštivati, ali radim što volim i u tome uživam – govori nam Irena Gavrančić, koja se u svom svakodnevnom radu služi čitačem ekrana i govornom jedinicom.
– Moja sreća je u tome što imam takvu dijagnozu da mogu čitati i crni tisak. Malo više energije trebam uložiti kako bih nešto vidjela, ali evo trudim se i uspijevam – objašnjava I. Gavrančić.
Općina Pitomača je pozitivan primjer lokalne vlasti koja je odlučila pružiti priliku i zaposliti osobu s oštećenjem vida, što se pokazalo kao odlična odluka. Iza ove uspješne ravnateljice ove je godine 6 projekata i 59 tisuća kuna dodijeljenih od Ministarstva kulture i Zaklade za razvoj lokalne zajednice “Slagalica”, čime ova knjižnica može služiti kao primjer pozitivne prakse.

AKTUALNO bijeli štap ml Medium

ČITA I IGRA PIKADO
U pitomačkoj Knjižnici i čitaonici Dan bijelog štapa obilježen je tribinom “Gledam dušom – vidim srcem” i kazališnom predstavom “Vidimo se na netu” Dramskog studija slijepih i slabovidnih “Novi život” iz Zagreba. Oduševljena predstavom bila je i Elizabeta Grigić, tajnica Organizacije slijepih Virovitičko-podravske županije. Svoje slobodno vrijeme u mirovini provodi čitajući knjige i časopise u elektronskom obliku i na Braillovom pismu.

AKTUALNO bijeli štap1ml Medium

– Nikada mi nije dosadno. Puno čitam, a uz kućanske poslove i druženja u udruzi svaki dan mi je ispunjen – govori Elizabeta Grigić, čija je udruga susretom slijepih žena obilježila Međunarodni dan bijelog štapa. U sklopu susreta održan je lokalni turnir u pikadu, sportu koji je, uz čitanje, najdraža Elizabetina razonoda. Sa svojim klubom natječe se u 2. pikado ligi.
– Sezonu 2015./2016. bili smo prvi u našoj ligi, a ove sezone zadnji, takva je sreća – kroz smijeh govori Elizabeta G.
Sljepoća je ne sprečava ni u kuhanju. Naime, kako kažu članice udruge, Elizabeta pravi najbolji ajvar.
– Volim kuhati i većinu stvari mogu sama, ali u nekima mi ipak treba pomoć i onda tu uskače suprug – objašnjava Elizabeta.
Ove dvije žene dokaz su da se uz podršku okoline i bližnjih, unatoč oštećenju vida, može biti uspješan i samostalan.

MG 6571 Medium

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content