Grad Virovitica priprema projekt kojim će riješiti problem odlaganja otpada

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin održao je u Gradskoj upravi sastanak s predstavnicima Virovitičko-podravske županije, tvrtke Flora VTC te Razvojne agencije VTA. Tema je bila prijava izgradnje sortirnice na gradskom odlagalištu na natječaj koji je najavilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Projekt je prostorno-planski riješen, a sljedeći korak je idejno rješenje te ishođenje lokacijske dozvole. Dogovoreno je kako će dokumentacija biti riješena do sredine 12. mjeseca.

Sastanku su nazočili zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje Alida Saračević- Moslavac, direktor tvrtke Flora VTC Željko Iharoš, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund te upravitelj u Flori VTC Vlado Šušak.

IMG 1067

RJEŠAVANJE PROMETNOG PRISTUPA ODLAGALIŠTU

Izgradnjom sortirnice na gradskom odlagalištu ne samo da bi se riješio problem odlaganja otpada, već i prometni pristup. Naime, pristup samom odlagalištu bit će riješen sa zapadne obilaznice te se više neće nužno prolaziti kroz Strossmayerovu ulicu.

– Kao što smo i obećali građanima na sastanku Vijeća mjesnog odbora Josipa Jurja Strossmayera, krećemo s konkretnim aktivnostima kako bismo riješili problem odlagališta otpada. Prvi korak je rješavanje dokumentacije za prvu sortirnicu čiji bi kapacitet bio do 3 tone po satu, što je zadovoljavajuće s obzirom na sadašnju količinu otpada koja dolazi na gradsko odlagalište, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Time bi se ujedno pokrenulo kompletno uređenje prostora iza odlagališta, do zapadne obilaznice. Na sastanku je također dogovoreno da se, paralelno s rješavanjem dokumentacije za sortirnicu, pokrene i rješavanje otpada u drugim fazama. Druga faza bi trebala biti kompostana i energana, odnosno energetski blok, za što se kreće u pregovore s izrađivačima studije pošto je riječ o dugotrajnom postupku. U planu je do polovice sljedeće godine riješiti dokumentaciju kako bi se moglo pristupiti nominaciji projekta, a potom i izgradnji potrebnih kapaciteta.

NIŽA CIJENA ODVOZA OTPADA ZA GRAĐANE

– Nama je interes da u sljedeće dvije do tri godine riješimo klasično odlaganje otpada, da se sav otpad koji dolazi na naše odlagalište do kraja sortira, odnosno da se odvajaju otpadne sirovine, a ostatak da se pretvori u kompost ili električnu energiju kako bismo i tako utjecali na smanjenje cijene odvoza otpada, zaključio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Naš cilj je kroz ove aktivnosti i kroz pomoć europske unije u suradnji s ministarstvom i fondom povući sredstva kako bi naši građani imali što manju cijenu odvoza otpada. (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content