Grad Virovitica uredit će do kraja godine biciklistički promet u samom središtu grada

Kako bi povećao sigurnost sudionika u prometu, Grad Virovitica uredit će biciklistički promet u samom središtu grada. Radove će izvoditi tvrtka Prajo Beton koja je po potpisivanju ugovora uvedena u radove, dok je za stručni nadzor zadužen CIP.

Projekt uređenja biciklističkog prometa u središtu grada te bolje signalizacije pješačkih i biciklističkih prijelaza na najfrekventnijim i opasnim raskrižjima u gradu, odobren je od strane Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Ukupna vrijednost projekta je 1.025.000,00 kuna, a sufinanciranje iz NPSCP-a odobreno je u iznosu od 868.656,25 kn, odnosno 70 posto. Razliku od 30 posto pokrit će prijavitelj projekta, odnosno Grad Virovitica.

IMG 0317 1ODVAJANJE PROMETA PJEŠAKA I BICIKLISTA OD PROMETA MOTORNIH VOZILA

Tijekom posljednjih godina Grad je rekonstruirao veći broj raskrižja u samom središtu uvođenjem kružnih tokova na najfrekventnijim prometnicama. Praćenjem prometnih situacija nakon uvođenja kružnih tokova uočene su određene pojave koje dovode do ugrožavanja sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu, a radi se o prometovanju biciklista i pješaka u interakciji s vozilima u samim kružnim tokovima te raskrižjima frekventnih prometnica na prilazu u središte grada.

Prema riječima pročelnika gradskog Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijana Sabe, projektom je predviđeno uređenje biciklističkih staza i traka s ciljem da se napravi korekcija postojećeg stanja te osigura nesmetan promet vozača bicikala isključivo biciklističkim stazama i trakama. Time će se odvojiti promet pješaka i promet vozača bicikala od prometa motornih vozila, uz jasno određena pravila.

Uređenje biciklističkog prometa odvijat će se pod nadzorom Grada i Policijske uprave virovitičko-podravske, a radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine. (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content