U hotelu Kurija Janković u Kapeli Dvoru održana Mala škola protokola

U organizaciji Hrvatske zajednice županija i Virovitičko-podravske županije u hotelu Kurija Janković u Kapeli Dvoru održana je Mala škola protokola koja je okupila tridesetak polaznika s područja Virovitičko-podravske županije, gradova i općina s našeg područja.

Predavači su bili Ermina Duraj, voditeljica Kabineta župana – Službe za odnose s javnošću i protokol Primorsko-goranske županije i Dražen Dretar, voditelj Ureda za odnose s javnošću i protokol Grada Varaždina.
– Vaša prva šefica protokola je bila vaša majka. Tu sve počinje. Ako imamo dobar kućni odgoj, nećemo imati problema ni s daljnjim protokolima u životu – rekla je Ermina Duraj uvodeći polaznike u Malu školu protokola.

Predavačica je govorila i o prvom dojmu, predstavljanju, oslovljavanju, upoznavanju, izgledu, odijevanju i važnosti neverbalne komunikacije.
– Ovo je mala škola protokola ne zato što je „mala“, ili zato što je protokol manje važan, već zato što smo u malo vremena nastojali sažeti sve ono što je o protokolu važno znati. Protokol je važan za apsolutno sve i za apsolutno svaku situaciju. Svaka osoba koja komunicira sa svijetom mora znati neka osnovna pravila kako bi svima nama bilo bolje i kako bi neke situacije ili događaji bili uređeniji i kako bi se ugodnije osjećali. Protokol olakšava i ponašanja i postupanja koja doprinose uređenosti nekog sastava. Polaznici su mogli naučiti osnovna pravila protokola, ne samo ona koja se tiču organizacija događaja, manifestacija, tko kada govori, tko gdje sjedi, kako se postavljaju zastave, kako se ponaša u komunikacija s kolegama s kojima se surađuju već i o važnosti komunikacije u svakodnevnom životu. Cilj nam je bio, u malo vremena, naučiti apsolutno sve što može kolegama i kolegicama pomoću da budu domaćini visokim državnim i međunarodnim dužnosnicima u posjetu njihovoj sredini – istaknula je Ermina Dunaj.

Nakon Virovitičko-podravske županije, „Mala škola protokola“, održat će se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a potom i u ostalim hrvatskim županijama.
– Svaki naš protokolarni postupak je informacija o nama, zato je bitno da protokol i PR usko surađuju – naglasio je Dražen Dretar podcrtavši kako su protokolarna pravila jasna, nedvosmislena i mora ih se poštivati.

– Kroz „Malu školu protokola“, našim kolegama smo prenijeli dragocjeno znanje o stvarima i vještinama koje o protokolu treba znati. Sve je to dio odnosa s javnosti, kako bi pomogli komunikaciju prema ljudima i kako bi naša komunikacija prema van, bila bolja. Protokol se tiče i organizacije svečanosti kojim redom govornici govore, koliko će biti dugački govori… Nastojimo upozoriti kolega da dobra organizacija čini 70 posto odrađenog posla u protokolu – zaključio je Dražen Dretar. (www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content