Jačanje prometne povezanosti s Mađarskom važno je za daljnji gospodarski razvoj Virovitičko-podravske županije

Izaslanstvo Virovitičko-podravske županije u kojem su bili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik župana Marijo Klement, te gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, održali su u Zagrebu sastanak s državnom tajnicom za promet pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolinom Brnjac, te predstavnicima mađarskih ministarstava: prometa, nacionalnog razvoja i vanjskih poslova (Florian Szaloki, Laszlo Mosoczi i Peter Kisso Parciu) i NIF-a. Tema sastanka bilo je prometno povezivanje Hrvatske i Mađarske.

Hrvatska strana je tom prilikom obavijestila nazočne o suradnji s JASPERS-om te o aktivnostima izrade prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska koji će definirati snažnije povezivanje dviju država, što je važno za daljnji gospodarski razvoj obje strane.
Župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, te gradonačelnik Ivica Kirin zajednički su naglasili potrebu da se, osim na cestovnoj, intenzivnije radi i na željezničkoj povezanosti, s obzirom na veliku količinu robe koja prelazi preko graničnog prijelaza Terezino Polje. Primjerice, granicu prijeđe više od 50.000 tona šećerne repe godišnje, što stvara veliko opterećenje za lokalne ceste.
– Sada je najbitnije da se izradi kvalitetan prometni Master plan za područje pet slavonskih županija kako bismo uvidjeli naše potrebe vezano uz prometnu infrastrukturu. Tu ćemo definirati značajne lokalne i županijske ceste, kako s hrvatske tako i s mađarske strane, koje će povezati buduću trasu ceste D2 koja je započeta od Virovitice prema Suhopolju i nastavak izgradnje prema Slatini i Osijeku, odnosno prema Koprivnici i Varaždinu s cestom D12, ali i sa svim onim pravcima koji su važni i u željezničkom prometu – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Podsjetimo, početna konferencija projekta “Izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska”, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija, održana je u lipnju ove godine, a rok za izradu je dvije godine. Sastanku su nazočili su i pomoćnici ministra Olega Butkovića, Mario Madunić i Josip Bilaver, direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić te savjetnik za EU projekte u Hrvatskim cestama Sven Jesenković. (www.virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content