Novo ruho svjetionika vjere: obnova kapelica Presvetog Trojstva i Sv. Jurja

Dvije kapelice koje nas već generacijama čuvaju s virovitičkih brežuljaka zasjale su u novom ruhu. Povijesna, kulturna i vjerska važnost Kapelice Presvetog Trojstva i Kapelice sv. Jurja je neupitna, no još je veća ona koja se krije u srcima mještana Milanovca i Svetog Đurađa koji su ondje pohađali vjeronauk, sudjelovali na Svetim misama i primili Prvu Svetu pričest.

MG 7650

ZAŠTITA OD POTRESA
Prema riječima vlč. Josipa Homjaka povijest ovih kapelica je šarolika i isprepletena u životima mještana. Kapelica Presvetog Trojstva u Milanovcu bila je jedina crkva u posljednjih 50-ak godina na tom području u kojoj se dijelila Prva pričest, sve dok nije osnovana sadašnja milanovačka Župa bl. Alojzija Stepinca. Ova kapelica sagrađena je kao zavjetna. – Za vrijeme velikih potresa koji su pogodili Viroviticu, kada se zamalo srušila crkva sv. Roka, Virovitičani su se zavjetovali sv. Trojstvu i sagradili kapelicu kao zahvalu – rekao je vlč. Homjak.

MG 7652

Zahvaljujući Župi, Gradu i donatorima ova je kapelica gotovo u potpunosti obnovljena. – Kapelica je izvana gotova, još nam preostaje postaviti ogradu, urediti vanjski okoliš te postaviti sveto hranište i slike u unutrašnjost – objašnjava vlč. Homjak dodajući kako se sljedećeg mjeseca planira svečano otvorenje. Želja vlč. Josipa Homjaka je barem jednom mjesečno održati Svetu misu u obnovljenoj kapelici, dok će Trodnevnice Presvetom Trojstvu zasigurno i dalje održavati u njoj.

MG 7653

OBNOVILI JE I VJERNICI PRILOZIMA
Da i Kapelica sv. Jurja ima neizbrisiv trag u životima mještana Svetog Đurađa pokazuje njihovo dobročinstvo. Naime, financiranje obnove su potpomogli upravo oni. – Župljani su pomogli da obnovimo i ovu Kapelicu, prije mjesec dana smo stavili bakreni lim na toranj, obnovili krovište i oličili zidove, a uspjeli smo i staviti nove prozore – rekao je vlč. Homjak ponosan na angažman i brigu svojih župljana.

(www.icv.hr, ml, foto: M. Rođak)

MG 7658

MG 7661

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content