Pred nama je bablje ljeto: ljubitelji toplog, suhog i stabilnog vremena će doći na svoje

Rujan 2017.godine su na području VPŽ obilježile temperature zraka niže u odnosu na višegodišnji prosjek od -0,3°C do -1,4°C. Oborine su bile obilnije. Rujan smo okarakterizirati kao kišan i vrlo kišan. Na području Virovitice tijekom rujna je palo 142 mm oborine. Prosječno tijekom rujna na području Virovitice „padne“ 60.3 mm oborine.

Jesenska vremenska monotonija se nastavlja. Temperature zraka u danima pred nama postupno će rasti. Možda u najtoplijem dijelu dana tijekom ponedjeljka „dosegnemo“ 24°C. Pred nama je iznadprosječno topao vremenski period, u narodu poznat kao Bablje ljeto.

Što je bablje ljeto?

Bablje ljeto (Miholjsko ljeto ili Martinjsko ljeto) je produženo razdoblje toplog (iznadprosječno toplog) i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. Bablje ljeto je u narodu poznato i kao Miholjsko ljeto, prema blagdanu sv. Mihovila (29. rujna). U našim krajevima najčešće se podrazumijeva razdoblje do oko sredine listopada, a pojava je posljedica izraženog grebena azorske anticiklone (polja povišenog tlaka zraka). Anticiklonalno polje u danima pred nama podržavati će stabilne vremenske prilike. Kod stabilnih sinoptičkih situacija (anticiklona, tlak zraka jednak ili viši od 1013 hPa) tijekom jeseni i zime gotovo uvijek tijekom jutra i večeri za posljedicu imamo sumaglicu ili maglu, mjestimice dugotrajniju. Promjenu vremena ne treba očekivati do sredine idućeg tjedna. Dane pred nama obilježit će dominacija polja povišenog tlaka raka. Tijekom jutra i večeri mjestimice očekujemo kratkotrajnu sumaglicu ili maglu. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 7°C do 12°C. Najviše dnevne od 20°C do 24°C. Vjetar slab do umjeren, promjenljiva smjera. Pretežno južnih smjerova. UV indeks umjeren. Povoljni vremenski i biometeorološki uvjeti ići će na ruku vinogradarima, voćarima i poljoprivrednicima. U zadnjoj dekadi listopada izgledan je zaokret na sinoptičkom polju.

Inače srednji temperaturni maksimum tijekom listopada na području Virovitice je 16.6°C. Dok je srednji temperaturni minimum tijekom listopada na području Virovitice 5.2°C. Prosječno tijekom listopada na području Virovitice „padne“ 62.4 mm oborine. Od početka listopada do danas palo je 22 mm oborine. Sad na osnovu klimatoloških podataka i sami možete donijeti zaključak, o listopadu koji je pred nama.

Bacili smo pogled na „duge staze“

Na osnovu trenutnih izlaznih numeričkih prognostičkih modela studeni pred nama trebalo bi obilježiti kasno jesensko vrijeme. Neznatno toplije gledajući višegodišnji prosjek, te oborinama „aktivniji“ studeni sve je izgledniji. Snijeg? Lopate za snijeg u nižim predjelima vrlo vjerojatno nećemo trebati. No otom potom. Inače srednji temperaturni maksimum tijekom studenog na području Virovitice je 10.1°C. Dok je srednji temperaturni minimum tijekom studenog na području Virovitice 1.8°C. Prosječno tijekom studenog na području Virovitice „padne“ 82.5 mm oborine. Sad na osnovu klimatoloških podataka i sami možete donijeti zaključak, o listopadu koji je pred nama.

Ljubitelji zime ove zimske sezone 2017.-2018. mogli bi doći na svoje.

Do sljedeće dugoročne meteorološke analize preostaje svakodnevno pratiti kratkoročne ali i dugoročne numeričke prognostičke izlaze. (www.icv.hr; Kristijan Paljar)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content