Troznamenkasti rast na području VPŽ – najveću dobit bilježe poduzetnici sa sjedištem u Virovitici

blank

Prema analizi Financijske agencije (FINA) u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. godini, prema broju odrađenih financijskih izvještaja, poslovalo je 1.000 poduzetnika koji su zapošljavali 7.898 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 61,1 posto. Poduzetnici sa sjedištem u našoj županiji u 2016. ostvarili su 3,8 milijardi ukupnih prihoda, 3,7 milijardi ukupnih rashoda, 171,4 milijuna kuna dobiti razdoblja te 62,9 milijardi gubitka razdoblja, što je rezultiralo s 108,5 milijuna kuna neto dobiti. Ukupni prihodi povećani su za 10 posto, ukupni rashodi za 7,9 posto, dobit razdoblja za 14,3 posto. Gubitak je smanjen za 46,2 posto u odnosu na prethodno poslovno razdoblje.

Slijedom tih podataka, poduzetnici su ostvarili 229,2 posto veću dobit u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja poduzetnika na području županije, njih 69,7 posto je poslovalo s dobiti, dok je 30,3 posto poduzetnika bilježilo gubitak u poslovanju.

PODUZETNICI U VIROVITICI OSTVARILI NETO DOBIT OD 44,7 MILIJUNA KUNA
Promatraju li se rezultati poslovanja poduzetnika u županiji prema kriteriju broja poduzetnika, broja zaposlenih, ukupnih prihoda, dobiti razdoblja i neto dobiti, posebice se ističu poduzetnici sa sjedištem u Virovitici. Naime, lani su kod 356 poduzetnika Virovitice bila zaposlena 3.373 radnika (42,7 posto ukupno zaposlenih u županiji), koji su sudjelovali u ostvarenju ukupnih prihoda u iznosu od 1,6 milijardi kuna, što ih je svrstalo na 41. mjesto među 556 gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Uspoređuju li se podaci sa županijom i RH, poduzetnici grada Virovitice ostvarili su u 2016. godini neto dobit od 44,7 milijuna kuna, dok su poduzetnici Virovitičko-podravske županije ostvarili neto dobit u iznosu od 108,5 milijuna kuna.

DUGOGODIŠNJE ULAGANJE U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU
Pozitivni trendovi na području grada Virovitice posljedica su dugogodišnjeg ulaganja u komunalnu infrastrukturu u virovitičkim poduzetničkim zonama gdje je tijekom 2016. godine otvoreno 177 novih radnih mjesta te u njima trenutno radi 1269 zaposlenika. Tako je u Poduzetničkoj zoni I zaposleno 708 zaposlenika, u Poduzetničkoj zoni II 152, Poduzetničkoj zoni III 281, Poduzetničkoj zoni Antunovac 138 te u Poduzetničkoj zoni Zapad 30 zaposlenika.

– Favoriziranje proizvodnih djelatnosti, odnosno pokretanje mjera koje potiču otvaranje proizvodnih pogona, pokazalo se kao pun pogodak, a gore navedenim podacima svakako treba dodati i nekoliko investitora koji imaju izdane građevinske dozvole, a neki od njih su već i krenuli u izgradnju. Govorimo o tvrtkama: Spectra media, AMS biomasa, Contorte, Venita, Green Energy Projects, A&A BIOENERGY VIRO, Tvornica dobre hrane, Energija Virovitica, Terra Slavonica… Ostvarenje ovih investicija uskoro će dovesti do otvaranja još 150 novih radnih mjesta…, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin. (Privredni vjesnik, FINA)