Troznamenkasti rast na području VPŽ – najveću dobit bilježe poduzetnici sa sjedištem u Virovitici

Prema analizi Financijske agencije (FINA) u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. godini, prema broju odrađenih financijskih izvještaja, poslovalo je 1.000 poduzetnika koji su zapošljavali 7.898 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 61,1 posto. Poduzetnici sa sjedištem u našoj županiji u 2016. ostvarili su 3,8 milijardi ukupnih prihoda, 3,7 milijardi ukupnih rashoda, 171,4 milijuna kuna dobiti razdoblja te 62,9 milijardi gubitka razdoblja, što je rezultiralo s 108,5 milijuna kuna neto dobiti. Ukupni prihodi povećani su za 10 posto, ukupni rashodi za 7,9 posto, dobit razdoblja za 14,3 posto. Gubitak je smanjen za 46,2 posto u odnosu na prethodno poslovno razdoblje.

Slijedom tih podataka, poduzetnici su ostvarili 229,2 posto veću dobit u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja poduzetnika na području županije, njih 69,7 posto je poslovalo s dobiti, dok je 30,3 posto poduzetnika bilježilo gubitak u poslovanju.

PODUZETNICI U VIROVITICI OSTVARILI NETO DOBIT OD 44,7 MILIJUNA KUNA
Promatraju li se rezultati poslovanja poduzetnika u županiji prema kriteriju broja poduzetnika, broja zaposlenih, ukupnih prihoda, dobiti razdoblja i neto dobiti, posebice se ističu poduzetnici sa sjedištem u Virovitici. Naime, lani su kod 356 poduzetnika Virovitice bila zaposlena 3.373 radnika (42,7 posto ukupno zaposlenih u županiji), koji su sudjelovali u ostvarenju ukupnih prihoda u iznosu od 1,6 milijardi kuna, što ih je svrstalo na 41. mjesto među 556 gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Uspoređuju li se podaci sa županijom i RH, poduzetnici grada Virovitice ostvarili su u 2016. godini neto dobit od 44,7 milijuna kuna, dok su poduzetnici Virovitičko-podravske županije ostvarili neto dobit u iznosu od 108,5 milijuna kuna.

DUGOGODIŠNJE ULAGANJE U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU
Pozitivni trendovi na području grada Virovitice posljedica su dugogodišnjeg ulaganja u komunalnu infrastrukturu u virovitičkim poduzetničkim zonama gdje je tijekom 2016. godine otvoreno 177 novih radnih mjesta te u njima trenutno radi 1269 zaposlenika. Tako je u Poduzetničkoj zoni I zaposleno 708 zaposlenika, u Poduzetničkoj zoni II 152, Poduzetničkoj zoni III 281, Poduzetničkoj zoni Antunovac 138 te u Poduzetničkoj zoni Zapad 30 zaposlenika.

– Favoriziranje proizvodnih djelatnosti, odnosno pokretanje mjera koje potiču otvaranje proizvodnih pogona, pokazalo se kao pun pogodak, a gore navedenim podacima svakako treba dodati i nekoliko investitora koji imaju izdane građevinske dozvole, a neki od njih su već i krenuli u izgradnju. Govorimo o tvrtkama: Spectra media, AMS biomasa, Contorte, Venita, Green Energy Projects, A&A BIOENERGY VIRO, Tvornica dobre hrane, Energija Virovitica, Terra Slavonica… Ostvarenje ovih investicija uskoro će dovesti do otvaranja još 150 novih radnih mjesta…, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin. (Privredni vjesnik, FINA)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content