U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba Veliko polje – Prapovijesna groblja Slatine

Početkom izgradnje slatinske obilaznice 2009. godine obavljena su i arheološka istraživanja od strane Muzeja Slavonije Osijek pod vodstvom više kustosice Slavice Filipović. Otkriveni su dijelovi prapovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih naselja. Osobito važno je nalazište groblja iz kasnog brončanog doba i starijeg željeznog doba. Ova nalazišta svrstavaju Slatinu kao važno arheološko nalazište na jugu Panonske nizine. U suradnji s Institutom za arheologiju obavljena je restauracija i dvije trećine arheoloških nalaza ovom je izložbom vraćeno Slatini.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak izrazila je zadovoljstvo ovom donacijom te predstavila najzaslužnije za ovu izložbu: Slavicu Filipović iz Muzeja Slavonije i Dariju Ložnjak Dizdar iz Instituta za areologiju koje su se nekoliko riječi vratile u 2009. godinu, a potom je izložbu službeno otvorio Denis Ostrošić, gradonačelnik Slatine.
Kroz izložbu veliki broj posjetitelja provela je Daria Ložnjak Dizdar vrativši sve zajedno u daleku prošlost, 11.000 godina prije Krista.

(www.icv.hr, žf)

[g-gallery gid=”430579″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content