OŠ „Josipa Kozarca“ Slatina u emisiji HRT-a „Luka i prijatelji“ te na „CSI HPM – Zločin u kokošinjcu“

Projekt u kojem sudjeluje OŠ „Josipa Kozarca“ Slatina, pod nazivom „Matematika kraljica znanosti“, bavi se matematikom i ostalim prirodoslovnim znanostima: biologija, fizika, kemija, a njima su pridruženi još geografija, engleski jezik i informatika.

U utorak, 28. studenog, voditeljica projekta Anita Jukić zajedno sa učiteljicom biologije Brankicom Safin te učenicama Karlom Vasiljević, Anom Čurić i Ivonom Bosec, zaputile su se u Zagreb.

Bile su sudionice edukativne radionice „CSI HPM – Zločin u kokošinjcu“ u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Radionica edukativnog karaktera pridonijet će održavanju „Festivala biologije“ u travnju 2018. godine, kada će u našu školu doći partnerske škole iz Poljske, Rumunjske i Portugala.

Učenice su postale aktivne sudionice uzbudljivog svijeta molekularne biologije tako što su otkrivale „tajnu šifru“ skrivenu u DNA molekuli kroz razne aktivnosti. Izvrstan pokazatelj korelacije između matematike i biologije jest prilika za sudjelovanje u rješavanju „Zločina u kokošinjcu“ simuliranjem metode DNA barkodiranja pri čemu se koristila prava laboratorijska oprema.

U suradnji sa dr. sc. Martina Podnar Lešić, znanstvenom suradnicom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, dozvoljeno nam je fotografiranje i snimanje radionice. Radionica je snimana i od strane Hrvatske radiotelevizije (HRT) i biti će prikazana u siječnju 2018. u emisiji „Luka i prijatelji“. Luka Bulić poznat je kao hrvatski komičar, voditelj, imitator i glazbenik koji je karijeru na televiziji počeo kao dijete. (www.icv.hr)