46. Sjednica strukovne grupe graditeljstva i projektiranja HGK – ŽK Virovitica

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Rajka Stilinovića, direktora Crominga d.o.o. iz Pitomače i predsjednika Strukovne grupe, održana 46. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja.

Uvodno su stručne službe HGK – Županijske komore Virovitica, prezentirale pokazatelje o graditeljstvu i projektiranju na području Virovitičko-podravske županije u 2016. god.
Ukupan broj gospodarskih subjekata u 2016. prema 2015. god. povećan je za 20%, na ukupno 128, od čega je 85 u graditeljstvu i 43 u projektiranju.

Sveukupno je u obje djelatnosti radio 675 djelatnika, što je 15 % više prema 2015. god., od toga je u graditeljstvu bilo 574 djelatnika, a u projektiranju 101 djelatnik.

Obje djelatnosti ostvarile su 278 mil. prihoda, što je više za 23 % prema 2015. god.
U graditeljstvu je ostvareno 255 mil., a u projektiranju 23 miliona ukupnog prihoda.
Bruto dobit obje djelatnosti bila je u 2016. god. 17 mil. kuna.

Konstatirano je da je recesija na globalnom nivou, imala negativnu refleksiju i na graditeljstvo i projektiranje u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ostvareni pokazatelji u protekloj i ovoj godini, pokazuju oporavak ove djelatnosti.
Da bi rezultati bili bolji, potrebno je, zajednički nastupati, na javnoj nabavi, kako bi se kapaciteti maksimalno zaposlili.

Pri tom se ističe kao izuzetno pozitivan primjer dobre prakse izgradnja Strukovne škole u Virovitici, koja je izgrađena i opremljena po modelu Javno-privatnog partnerstva, na zadovoljstvo investitora, izvođača radova s područja VPŽ, te korisnika prostora.

Istaknuta je problematika nedostatka adekvatne radne snage, unatoč tome što je
nezaposlenih na području VPŽ 5807.
Da bi se došlo do potrebitih raspoloživih kadrova za potrebe graditeljstva i projektiranja tvrtke su spremne stipendirati i osigurati zaposlenje onim učenicima koji se odluče za potrebna građevinska zanimanja.

Ukazano je, iako isti više ne preferira najjeftiniju, već najpovoljniju ponudu, na nedostatke postojećeg Zakona o javnoj nabavi, te je predložen način korekcije istog, kako bi najkvalitetniji graditelji i projektanti, koji iskazuju realne cijene u ponudbenoj dokumentaciji, dobili posao.

Članovi Strukovne grupe su, u posebnoj točci dnevnog reda, razmotrili i dali prijedloge za poboljšanje tehničke regulative u pripremi i primjeni.

Osobito je istaknuta ažurnost i rad, te izuzetno dobra suradnja članica Strukovne grupe, s odjelima za komunalne poslove, graditeljstvo i prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice.

Zaključeno je da se članice trebaju više promovirati, te će se zajednički, već tradicionalno, prezentirati na 23. Viroexpu, 23. – 25. veljače 2018. god. u Virovitici i na 10. Izložbi proizvoda i usluga, u lipnju 2018. god. u Pitomači. (hgk žk virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content