Hrvatski duhani s građanima Virovitice proslavili 60 godina uspješnog rada

Virovitica, 18. prosinac 2017. – Hrvatski duhani ove godine slave veliku obljetnicu 60 godina uspješnog poslovanja. Obljetnicu su proslavili jučer s građanima Virovitice i okolice na koncertu Natali Dizdar koji je održan u sklopu adventskog programa Grada Virovitice u prostoru Palače Pejačević.

”Ponosni smo na veliku obljetnicu koju slavimo ove godine. Hrvatski duhani obilježili su značajan dio povijesti ovog kraja i podržali razvoj poljoprivrede. Vrijednost hrvatske proizvodnje prepoznala je i globalna kompanija British American Tobacco (BAT) unutar koje trenutno poslujemo i unutar koje smo se čvrsto pozicionirali kao jedino poduzeće za proizvodnju i obradu duhana u njihovoj grupi u Europi”, izjavio je Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana.

MG 6170Proizvodnja duhana u ovom kraju ima dugu tradiciju koja je započeta još 1850-ih godina. Duhansko poduzeće Viržinija, koje je prethodnica Hrvatskih duhana, osnovano je 1957. godine u Virovitici, u vrijeme kada se u Podravini i Slavoniji obnavljala proizvodnja duhana započeta sredinom 19. stoljeća. Od tada je razvoj proizvodnje duhana u ovom kraju čvrsto vezan uz poslovanje Viržinije d.d., sve do 2003. godine, a nakon toga Hrvatskih duhana koji su konstantnim ulaganjima u tehnologiju i otvaranje novih tržišta podizali kvalitetu proizvodnje.

Hrvatski duhani danas imaju prosječno 165 zaposlenih tokom cijele godine i posjeduju jedan od najmodernijih pogona za obradu duhana u Europi. Kooperantima uz siguran otkup nude brojne programe za povećanje kvalitete i prinosa, poput stimuliranja uvođenja sustava za navodnjavanje. Hrvatski duhani su ostvarili uspješan program suradnje s globalnim istraživačkim centrom BAT-a u Brazilu. Zahvaljujući toj suradnji kooperanti su dobili pristup najboljoj svjetskoj ekspertizi koja će im omogućiti dodatno povećanje, na prvom mjestu kvalitete i prinosa i dugoročnu održivost proizvodnje.

Hrvatski duhani su ove godine ugovorili gotovo 3.200 hektara nasada duhana, a urod je dosegnuo gotovo 7.000 tona. Prije ugovoranja ovogodišnje proizvodnje povećali su otkupne cijene pa će prosječna cijena duhana berbe biti viša od lanjske. Ukupan prihod, koji će proizvođači ostvariti kroz otkupnu cijenu ove godine iznosit će gotovo 90 milijuna kuna, što je više u odnosu na prošlu godinu.

Otkupljen duhan s hrvatskih polja obrađuje se u pogonu za obradu duhana u Virovitici i plasira u tvornice za proizvodnju duhanskih proizvoda diljem zapadne Europe kao i u domaću tvornicu u Kanfanaru. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content