Potpisan Protokol suradnje na polju suzbijanja ovisnosti

U Zagrebu je u zgradi Vlade RH održana tematska sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH sa predsjednicima županijskih povjerenstava uz prisustvovanje predstavnika Ureda za suzbijanje zlouporabe droga VRH. Na sjednici su predstavljeni trendovi zlouporabe droga u RH i rezultati evaluacije Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga u razdoblju 2012. – 2017. godine, kao i aktivnosti na izradi nove strategije za razdoblje 2018. – 2025.

Predstavnici županijskih povjerenstava predstavili su svoje aktivnosti na prevenciji i suzbijanju ovisnosti, te lokalne specifičnosti i probleme na koje nailaze pri provedbi aktivnosti. Uz mjere za suzbijanje zlouporabe droga, istaknute su i aktivnosti na prevenciji prekomjernog pijenja kod mladih uz koje se veže vršnjačko nasilje, kao i aktivnosti na prevenciji pušenja i kockanja. Istaknut je značaj županijskih Zavoda za javno zdravstvo u provedbi svih navedenih mjera jer se uz mjere izvanbolničkog liječenja ovisnosti sve više ističu i aktivnosti na zaštiti mentalnog zdravlja.

Središnji dio tematske sjednice predstavljalo je potpisivanje Protokola suradnje između županijskih Povjerenstava za suzbijanje zlouporabe droga, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske. U ime Povjerenstva Vlade RH Protokol je potpisala Potpredsjednica Vlade i Ministrica vanjskih i europskih poslova mr. sc. Marija Pejčinović Burić, u ime vladinog Ureda mr. Željko Petković, a u ime Povjerenstva Virovitičko-podravske županije prim. mr. sc. Miroslav Venus.

Protokol predstavlja usuglašeni dokument koji definira prepoznavanje interesa za osnaživanje zajedničke suradnje, ističe potrebu poboljšanja koordinacije u provedbi i praćenju mjera iz županijskog Akcijskog plana, te ukazuje na potrebu poticanja odgovarajućih oblika suradnje, kao i razmjenu iskustava u provedbi politike na području suzbijanja droga i drugih ovisnosti. Svi potpisnici Protokola suglasni su glede potrebe poticanja razvoja institucionalnih mreža i programa s ciljem učinkovite provedbe politike na području droga i drugih ovisnosti na nacionalnoj i županijskoj razini. Potpisivanje Protokola kao aktivnosti inicirane od strane Vlade RH trebalo bi ojačati značaj županijskih povjerenstava na polju prevencije i suzbijanja ovisnosti, rada sa mladima i međuresorne suradnje u cilju postizanja što boljih rezultata u bliskoj budućnosti.

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content