MIKEŠKI JESTVENIK Paradajz kolač – kolač od rajčice

Virovitičke domaćice su odavno spoznale i zapisale u svojim, nama tako dragocjenim bilježnicama da cijene zdrave sastojke u slanim, ali i u slatkim jelima.
Zrela rajčica se jela u slanim jelima: svježa, kuhana, pirjana, pečena, pripremljena na roštilju. Koristila se i zelena rajčica u zimnici, a turšija je specifična upravo po tom sastojku. Vrijedne Virov’tičanke su brižljivo pripremale višak rajčica u “kuhani sok paradajiza” kojim bi zaokružile i obojile “špajzu” tamnocrvenim staklenim bocama, a zatvarale bi ih vatom umočenom u konzervans i čuvale u hladnim smočnicama sve do sljedeće sezone. Često se za “fruštuk” ili pak večeru pripremao “bošpor”, a za objed paradajz-sos, slična, zdrava i zasitna, gotovo samodovoljna jela.
Bile smo oduševljene kada smo u rukopisima naišle na ovu slasticu od omiljene rajčice!
Od hladnih predjela, preko salata do slastice valja nam uživati u ovoj “jabuci iz raja” bez biblijskih posljedica! Pogotovo kada nas i istraživanja znanstvenika upućuju da je kuhana rajčica zdravija od sirove te da je daleko zdravija ako se protiskuje kroz tradicijsku drvenu pasirku i, još više, od naše domaće rajčice!
Rumeni prijedlog: isprobajte ovaj recept na domaćem soku rajčice, a nakon toga i onom kupovnom. Nećete više kupovati sok od rajčice nego ćete i druge poticati i pripomoći im da nastave s tom hvalevrijednom tradicijskom izradom domaćeg soka od rajčice!

Paradajz kolač/Kolač od rajčice
16 žlica šećera
16 žlica ulja
16 žlica domaćeg kuhanog soka od rajčice
24 žlice brašna
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 žlica cimeta

Pjenasto izmiješati jaje sa šećerom pa postepeno dodavati sve ostale sastojke. Izliti u manji namašćeni lim i rumeno ispeći.

(www.icv.hr, J. J. P., LJ. M.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content