PRVI VRTIĆ U HRVATSKOJ: Cvrčak dobio AVD uređaj od udruge Veliko srce malom srcu

Dječji vrtić Cvrčak u Virovitici prvi je u Hrvatskoj koji je danas (četvrtak) dobio automatski vanjski defibrilator. Riječ je o uređaju koji na brz i jednostavan način i osobama bez većeg medicinskog iskustva omogućuje reanimaciju osobe sa srčanim zastojem. Ovu vrijednu donaciju virovitičkom vrtiću darovala je županijska udruga Veliko srce malom srcu.

srce

Članica Udruge Irena Gros, odgajateljica u vrtiću i majka osmogodišnje Ive, djevojčice rođene s višestrukom srčanom greškom, naglasila je kako im je ovo dugo vremena bila želja: osigurati bar jedan uređaj na mjestu gdje je mnogo djece, kako bi na vrijeme bilo moguće reagirati i nekome spasiti život. Za uređaj koji je Udruga kupila i poklonila vrtiću novac su putem akcija dali građani i brojni privatnici, tvrtke, udruge…
– Hvala svima koji su svojim novčanim prilogom pomogli u ovoj vrijednoj akciji. Nakon šest godina humanitarnog rada u Virovitici, na sajmu Viroexpo ove godine konačno smo uspjeli sakupiti novac za uređaj. Svi ste vi svojim velikim srcem postali dio priče malih srdaca – iskreno je poručila Irena Gros.
Dijana Pilek iz Udruge kaže kako je ponosna što je ovo prvi AVD uređaj smješten u vrtiću u Hrvatskoj i da je svaka kuna kojom su drugi sudjelovali pomogla u njegovoj nabavi. – AVD uređajem već se za minutu može spasiti nečiji život, baš u trenutku kad je svaka minuta bitna. Velika mu je prednost i što se može ponijeti, što je mobilan. Drago nam je što je osim u bolnici i policijskoj upravi uređaj sada i u vrtiću – rekla je Dijana Pilek.

avd1

Potpuno automatiziran uređaj putem jednostavnih glasovnih uputa osobi omogućuje pomoći unesrećenom u vrlo kratkom roku. Minuta čekanja skraćuje šansu osobe sa srčanim zastojem za preživljavanjem za čak 10 posto, naglasio je Z. Vučak tijekom prezentacije i predaje uređaja. Njegova brzina i mobilnost te činjenica da ga može koristiti zaista svatko, a bez opasnosti za sebe i unesrećenog, razlozi su zbog kojih se AVD u većim sredinama i u gradovima na Zapadu nalazi na brojnim lokacijama.
U Virovitici, gradski vrtić je itekako zahvalna. Uz stambene zgrade, u blizini je i škola, ugostiteljski objekti te velik broj ljudi koji svakodnevno gravitira tom području. – Samo na ovoj adresi su tri zgrade i više od 350 djece, bez osoblja. Uzimajući u obzir okolne zgrade, možemo reći kako je riječ o oko 500 djece pa je ovo prava lokacija za AVD. Izuzetno sam ponosna što smo dobili jedan ovakav uređaj  koji može spasiti ljudski život i to na jedan posve običan i lagan način – istaknula je ravnateljica Cvrčka Anka Tomac. Usporedila je vatrogasni aparat, koji je danas obavezan uz svakom javnom prostoru i instituciji, s AVD-om koji bi, smatra, trebao biti jednako tako zastupljen i dostupan drugima. Primopredaji uređaja nazočila je i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content