ODRŽANA TUCIJADA 2018. Društva uživala u plesovima, pjesmi i žestokoj borbi za najjače jaje

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Zagreb Pododbor Virovitica bilo je danas (subota) u Mjesnom domu u Sv. Đurađu domaćinom „Tucijade 2018.“ i velikoj Smotri folklora.

Riječ je o tradicionalnim manifestacijama koje čuvaju srpsku kulturnu baštinu, pjesmu, nošnje i ples, a virovitički domaćini ovaj put ugostili su Srpska kulturna društva „Prosvjeta“ Pododbore iz Daruvara, Garešnice, Pakraca i Okučana, kao i Češku besedu Virovitica te Demokratsku zajednicu Mađara Novi Gradac.
– Drago nam je što su se na ovu manifestaciju odazvala sva društva i naši dragi gosti. Njegujemo otvorenost, multikulturalnost, dobro druženje, čuvanje kulturne baštine i naša su vrata otvorena baš svima – istaknula je Ljiljana Vukomanović, predsjednica Društva domaćina iz Virovitice.
Na Smotri folklora društva su pokazala raskoš koreografije i pjesama kojima čuvaju i promiču kulturu svog zavičaja.

Na „Tucijadi“, tradicionalnom običaju „tucanja“, odnosno lupanja jaja, pet pripadnika svakog društva sudjelovalo je u žestokoj borbi za najjače, odnosno najtvrđe jaje. Običaj u Hrvatskoj je prije 12 godina pokrenulo SKP „Prosvjeta“ Pododbor Okučani, a biti domaćinom ove važne manifestacije ponos je svakom društvu.
(www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”450783″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content