Održan sastanak s predstavnicima grupacije za proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja HGK ŽK Virovitica

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz zamjenika župana Darka Žužaka i v.d. pročelnika za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Darija Riplija, održao je sastanak s predstavnica grupacije za proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja HGK ŽK Virovitica. Predstavnike grupacije za proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja HGK ŽK Virovitica činili su: Marijan Mareković (DAM), Marko Kovač (Spider grupa), Darko Poslek (Herbea), Tomislav Sabolić (Proxima Herbs) te Andrea Poslek (HGK ŽK Virovitica).

Ovom prigodom, proizvođači ljekovitog bilja, ponajprije kamilice, podcrtali su kako se u zadnjih 10 godina nalaze u nezavidnom položaju zbog nepravilne primjene sredstava za zaštitu bilja od strane njihovih susjeda (proizvođača ratarskih kultura, voća i povrća), koji im, kako ističu, namjerno ili pak nehotice ili iz vlastitog neznanja, kontaminiraju usjeve kamilice pesticidima, pa je tada kamilicu nemoguće izvesti na vanjska tržišta, zbog rigoroznih kontrola i zahtjeva tržišta, te certifikata za proizvodima bez ostataka pesticida. Apelira se na edukaciju poljoprivrednih proizvođača, savjesno ponašanje, kako se ovakve stvari ne bi događale, te pojačanu kontrolu korištenja zaštitnih sredstava.

Inače, ljekovito i aromatično bilje, jedna je od rijetkih grana poljoprivredne proizvodnje koja u RH ima pozitivnu trgovinsku bilancu s izvozom od 90 posto proizvedenog ljekovitog bilja (uglavnom kamilice) u visini od 18 milijuna eura, te ima snažnu proizvođačku podlogu na području VPŽ gdje je pod površinama kamilica zasađena na ukupno 5.100 hektara u odnosu na 7.500 hektara kamilice u cijeloj RH (inače u cijeloj RH je na ukupno 8.800 hektara bilo zasađeno ljekovitog bilja). U tvrtkama koje se bave proizvodnjom ljekovitog bilja, na području VPŽ je zaposleno oko 400 ljudi, uz povezanost još 200 OPG-ova. (www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content