U tijeku uređenje drvoreda u Ulici Vladimira Nazora u Špišić Bukovici; u sklopu radova posadit će se 96 novih stabala

U Špišić Bukovici u tijeku su radovi na uređenju drvoreda u Ulici Vladimira Nazora. Nastavak je to radova, nakon Vinogradske ulice, na drvoredu koji se proteže Ulicom Vladimira Nazora, Vinogradske ulice i nastavno dalje Preradovićevom ulicom do križanja s ulicom Matije Gupca.

Kako kažu iz Općinske uprave, uređenju se pristupilo iz potrebe zbog derutnog stanja u kojemu se nalazio drvored lipe i divljeg kestena. – Nakon skoro cijelog životnog vijeka predmetnih stabala, a neka su stara i stotinjak godina, nažalost je došlo vrijeme uklanjanju određenih stabala, što pokušavamo izbjeći – rekao je općinski pročelnik Tomislav Obrovac ističući kako je projektu prethodila stručna studija o stanju postojećih stabala koju je izradio diplomirani inženjer vrtlarstva i oblikovanja pejzaža, Marijan Cepetić.

U Stručnoj studiji stoji kako je „26 stabala divljeg kestena u Vinogradskoj ulici uz nogostup koji se proteže od zgrade općine pa sve do škole u liniji između prometnice i nogostupa u takvom zdravstvenom stanju da odgađanje njihovih uklanjanja samo povećava opasnost za sigurnost prolaznika i općeg prometa zbog mogućnosti otpadanja suhih i trulih dijelova stabala, a i zbog naleta jačih vjetrova i rušenja cijelih…“.

Projekt uređenja obuhvaća orezivanje 90 stabala, rušenje 55 stabala i uklanjanje 88 panjeva. Radove obavlja tvrtka „Hermo“, a ukupna vrijednost radova iznosi 129.996,50 kuna. Rok završetka radova je svibanj ove godine.

Prema riječima pročelnika Tomislava Obrovca kupljene su nove sadnice koje će biti posađene nakon uklanjanja panjeva u Ulici Vladimira Nazora. – Naravno da smo razmišljali i o novom izgledu i uređenju drvoreda nakon uklanjanja, te smo iz tog razloga i nabavili 15 sadnica lipe, 23 sadnice divljeg kestena, 8 sadnica japanske trešnje, 25 sadnica liquidambara i 25 sadnica crvenolisnog hrasta, koji će se početi saditi poslije uskrsnih praznika – rekao je pročelnik, dodajući kako će se sadnice posaditi u ulicama Vladimira Nazora te dijelu Vinogradske ulice odnosno na predjelu uređenja drvoreda.
(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content