VATROGASCI OVE GODINE GASILI 24 POŽARA NA OTVORENOM: Građani pale otpad, a pritom skoro spale susjedstvo…

Dolaskom lijepog vremena i početkom radova na otvorenom prostoru, naši sugrađani počeli su i s obradom vrtova, okućnica te paljenjem otpada, a što, nažalost, znači i potencijalnu opasnost od požara na otvorenom. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Virovitica Anto Tutić napomenuo je da su samo ove godine imali čak 24 intervencije na otvorenom, većim dijelom zbog nemarnih vlasnika koji su palili otpad, a vatra se otela kontroli. Da bi spriječio takvu praksu, Grad Virovitica je putem komunalnog reda zabranio paljenje svih vrsta otpada, uključujući i biološki otpad, stvari i predmete na javnim i drugim otvorenim površinama, okućnicama, poljoprivrednim površinama, šumskom zemljištu i kanalima. Zabrana se odnosi na Viroviticu i sva prigradska naselja.

UPOZORENJE, A NE KAZNA

– Nije nam namjera kažnjavati, već upozoriti građane na sve eventualne posljedice kojima je uzrok upravo nekontrolirano paljenje na otvorenim prostorima. Neovisno radi li se o biološkom ili nekom drugom otpadu – kaže Anto Tutić, dodajući kako im i samo iskustvo govori da su u mnogim slučajevima građani samo nemarni. Otpad često pale po vjetrovitom vremenu, bez mogućnosti da reagiraju u slučaju da se stvari izmaknu kontroli. Dodaje kako su se vatrogasci bezbroj puta osvjedočili da je palež otpada ostavljen bez nadzora.

– Ne treba puno da se obično paljenje korova pretvori u požar koji se može proširiti na usjeve, vinograde, voćnjake, šume, a često i na građevinske objekte – napominje Anto Tutić, dodajući da i običan roštilj može biti uzrok požara.

POZIV I IZLETNICIMA

Ove godine mnogi u žurbi nastoje nadoknaditi propuštene radove zbog vremenskih neprilika, a što je još jedan razlog zbog kojeg postanu nemarni, pa vatrogasci apeliraju na dodatan oprez. Ujedno, posebno apeliraju na sve izletnike koji će uskoro krenuti u prirodu, da se vode savjesnim ponašanjem kaka je vatra u pitanju. Inače, zakon je propisao kazne koje iznose do tisuću kuna za fizičke, odnosno 5 tisuća kuna za pravne osobe zbog nesavjesnog ponašanja i izazivanja požara. Detaljne naputke kako ispravnim ponašanjem spriječiti požare na otvorenom građani mogu pronaći na službenim internetskim stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content