”Glasnici istine”, Mario Kovač i Goran Draksler, sudjelovali na 4. memorijalnom maratonu ”Kapija 2018.”

Članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, Mario Kovač iz Virovitice i Goran Draksler i Slatine, uz osječke maratonce Elvira Rakipovića i Roberta Kasumovića, sudjelovali su na 4. memorijalnom maratonu ”Kapija 2018.” koji se trčao u dvije dionice od Orašja do Tuzle u dužini od 80 kilometara. Prva dionica se trčala od Orašja do Srebrenika u dužini od 44 kilometra, a druga od Srebrenika do Tuzle u dužini 36 kilometara.

Inače, ovaj 4. memorijalni maraton organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreb uz inicijatora Kemala Bukvića prisjećajući se na taj način 25. svibnja 1995. godine i tragičnog događaja koji je obilježio Tuzlu, zločina poznatog kao ”Zločin nad tuzlanskom mladošću”, kada je u 20.55 sati s planine Ozren od strane srpskih snaga na poznato sastajalište mladih ”Kapija” ispaljena granata koja je ubila 71. Tuzlaka, prosječne starosti 24 godine, a ranila ih 150.

Od samog starta prve dionice u Orašju, maratoncie su pratili bajkeri moto klubova iz Brčkog i Gradačca, MK “Grunf” Brčko, MK “Zmajevi” Gradačac, MK “Jarani” Brčko, MK “Donja Skakava”…

Na polasku iz Srebrenika, u drugoj dionici, maratoncima iz Hrvatske pridružili su se i maratonci iz Atletskog rekreativnog kluba ”Rekreativci” iz Tuzle, te članovi Atlatskog kluba ”Sloboda-Tehnograd” predvođeni s predsjednicom kluba Kadom Delić, legendarnom bosansko-hercegovačkom olimpijkom u brzom hodanju na 10 km (OI 1992. i 1996. godine), prvom atletičarkom sudionicom Svjetskog prvenstava 1993. godine.

Po dolasku u Tuzlu, na Kapiju, maratonci i sudionici ovog memorijalnog maratona položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na nevine žrtve srbočetničkog zločina. (ADF; Glasnici istine)