Gradski muzej Virovitica: Otvorenje izložbe „Sjedi drvo na drvo“ u srijedu u 19 sati

U svibnju 2018. godine Gradski muzej Virovitica ugostiti će etnografsku izložbu „Sjedi drvo na drvo: odnos čovjeka i drveta kroz različite aspekte života“, autorice Marije Gačić, etnologinje Muzeja Đakovštine. Radi se o tematskoj izložbi koja je postavljena u lipnju 2017. u Muzeju Đakovštine te je do sada gostovala u Zavičajnom muzeju Našice i Etno art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji u Zagrebu.

Izložba donosi etnografske predmete koji se isprepliću u priču o nekadašnjim i današnjim odnosima čovjeka i drveta. Gostovanje u Virovitici upotpunili smo etnološkim prikazom i stručnim radom o predmetima Etnološkog odjela virovitičkog muzeja kroz zasebnu publikaciju.

Iz kataloga izdvajamo: „Izložba obuhvaća predodžbe o stablima i drveću, vjerovanja kroz različite religijske sustave te brojne uporabne predmete, umjetničke ili svakodnevne, koji su ukrašeni ili jednostavno oblikovani na tragu prirodnog oblika i potencijala drveta. Dio izloženih predmeta je iz etnografske zbirke Muzeja Đakovštine, dok je dio iz privatnih zbirki Tomislava Bašića iz Vrpolja, Zdenka Šarčevića iz Đakova, Vladimira Matokovića iz Selaca Đakovačkih, iz Zbirke samostana Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova te iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba.“

Otvorenje izložbe je u srijedu, 9. svibnja 2018. u 19 sati u privremenim prostorima Gradskog muzeja Virovitica (Trg kralja Tomislava 6/II). Autorica je etnologinja Marija Gačić, a kustosica izložbe u Virovitici etnologinja Jasmina Jurković Petras. Gostovanje u Virovitici omogućilo je Ministarstvo kulture te dobra međumuzejska suradnja. Izložba ostaje otvorena do 11. lipnja 2018. godine.(www.icv.hr, muzejvirovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content