POPIS VOĆA I POVRĆA NAJZAGAĐENIJEG PESTICIDIMA Najotrovnije i mnogima omiljeno voće ovih dana dolazi na police

Jagode i špinat sadrže najveće količine ostataka pesticida, stoji u najnovijem izvještaju EWG-a (Environmental Working Group), potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima, koji je objavio novi popis 12 vrsta voća i povrća s najvećom koncentracijom pesticida – takozvanih “prljavih dvanaest”, piše Slobodna Dalmacija.

Analiza, provedena samo na proizvodima koji nisu organski uzgojeni, temeljena na uzorcima proizvoda koje je testiralo američko Ministarstvo poljoprivrede, pokazuje kako je jedan uzorak jagode bio pozitivan na 20 različitih pesticida, dok je špinat sadržavao gotovo dvostruko više ostataka pesticida od bilo kojeg drugog voća ili povrća.

MG 1022

Za jagodom i špinatom slijede, poredano po količini pesticida, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer, krumpir i paprike. Svaka od tih namirnica bila je pozitivna na ostatke niza različitih pesticida i sadržavala veće koncentracije rezidua od ostalih proizvoda. Više od 98 posto analiziranih bresaka, trešanja i jabuka sadržavalo je ostatke najmanje jedanog pesticida. Popis je identičan prošlogodišnjem, što znači da se u uzgoju navedenih vrsta voća i povrća malo što mijenja.

“Čistih 15”
EWG donosi i svojih “čistih 15” proizvoda za koje je najmanje vjerojatno da će sadržavati pesticide. Popis uključuje avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, smrznuti zeleni grašak, papaju, šparoge, mango, balancane, kivi, cvjetaču, brokulu i dvije vrste cate. Dva i više pesticida – ali ne više od četiri – sadržavalo je pet posto ispitanih proizvoda. Najčišći su avokado i slatki kukuruz – pesticid je otkriven u manje od jedan posto uzoraka.
(www.icv.hr, slobodnadalmacija.hr; foto: ilustracija, pexels.com, M.Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content