U Pitomači održano predavanje „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone“

Općina Pitomača u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb organizirala je u Knjižnici i čitaonici Pitomača predavanje pod nazivom „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone“.

Predavanje je održala muzikologinja iz Zagreba, inače urednica u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža“ i jedna od suradnica Austrijskog kulturnog foruma Marijana Pintar. Tema predavanja uklopila se u događanja koja Općina Pitomača ove godine organizira u povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića. S druge strane, Austrijski kulturni forum Zagreb ovo predavanje promovira u sklopu svojeg višegodišnjega projekta „Kalliope Austrija – Žene u društvu, kulturi i znanosti“.

– Vremenski okvir predavanja čine dvije austrijske himne. Naime, malo je poznat podatak da se hrvatska i austrijska kultura isprepliću na specifičan način upravo na planu te glazbene forme. Daleke 1797. godine nastala je himna Habsburške monarhije u kojoj je Joseph Haydn koristio melodiju istovjetnu jednom napjevu gradišćanskih Hrvata, a 1947. godine za novu himnu Republike Austrije tekst je napisala pjesnikinja Paula von Preradović (1887-1951), unuka pjesnika Petra Preradovića – o temi predavanja kazala je Marijana Pintar. (www.icv.hr, zc)