U Pitomači održano predavanje „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone“

Općina Pitomača u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb organizirala je u Knjižnici i čitaonici Pitomača predavanje pod nazivom „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone“.

Predavanje je održala muzikologinja iz Zagreba, inače urednica u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža“ i jedna od suradnica Austrijskog kulturnog foruma Marijana Pintar. Tema predavanja uklopila se u događanja koja Općina Pitomača ove godine organizira u povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića. S druge strane, Austrijski kulturni forum Zagreb ovo predavanje promovira u sklopu svojeg višegodišnjega projekta „Kalliope Austrija – Žene u društvu, kulturi i znanosti“.

– Vremenski okvir predavanja čine dvije austrijske himne. Naime, malo je poznat podatak da se hrvatska i austrijska kultura isprepliću na specifičan način upravo na planu te glazbene forme. Daleke 1797. godine nastala je himna Habsburške monarhije u kojoj je Joseph Haydn koristio melodiju istovjetnu jednom napjevu gradišćanskih Hrvata, a 1947. godine za novu himnu Republike Austrije tekst je napisala pjesnikinja Paula von Preradović (1887-1951), unuka pjesnika Petra Preradovića – o temi predavanja kazala je Marijana Pintar. (www.icv.hr, zc)

IMG 5257 Custom IMG 5254 Custom IMG 5250 Custom IMG 5248 Custom IMG 5245 Custom IMG 5242 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content