Obnova fasade na Župnoj crkvi sv. Barbare u Sladojevcima

Sladojevačka Župa sv. Barbare jučer je proslavila Antunovo. Župna crkva u Sladojevcima posvećena je zaštitnici sela i nosi ime sv. Barbare, a pokrajnji oltar posvećen je sv. Antunu.

Taj svetac od davnina se štuje u Sladojevcima, pa 13. lipnja svake godine u to mjesto dolaze brojni hodočasnici. Posljednjih godina, uoči blagdana, organizira se trinaest hodočašća utorkom iz okolnih župa u Sladojevce, a u dane pred sam blagdan provodi se trodnevna duhovna priprava vjernika. Tijekom tih dana održane su mise koje su predvodili župnici iz Slatinskog i drugih dekanata.

Ovo je četvrta godina za redom kako se u župnom dvoru, tri dana uoči i na samo Antunovo, za hodočasnike i posjetitelje priprema zabava uz glazbu, razna jela i pića, a sva prikupljena sredstva kroz donacije namijenjena su za obnovu crkve. Ove godine će se prikupljenim sredstvima obnoviti trošna fasada na crkvi sv. Barbare. Planovi mladog sladojevačkog župnika vlč. Darija Šimića su i mnogo veći. Župnik u svojoj Župi planira izgradnju kapelica u mjestima gdje ih nama, te obnovu postojećih.

Na samo Antunovo svete mise su održane u 7.00, 9.00, 11.00 i 18.00 sati koje su predvodili vlč. Vlado Škrinjarić iz Podravske Moslavine, vlč. Augustin Tašić iz Sopja, vlč. Dragan Hrgić iz slatinske Župe sv. Josipa, te vlč. Mladen Štivin dekan Slatinskog dekanata iz Voćina. Protekle četiri godine na ovaj način, uz svete mise i hodočašća, organiziranjem zabava uz hranu i piće pokušavamo prikupiti sredstva za obnovu naše crkve. Tako smo do sada uspjeli obnoviti krovište crkve, promijeniti stolariju, a ove godine nastojat ćemo staviti i fasadu. Svi ti radovi moraju ići preko licenciranih tvrtki, odnosno konzervatora, a takvih u našoj domovini nema puno i sami su radovi vrlo skupi. Ove godine, također, želimo obnoviti zvonik u Bakiću i obnoviti kapelicu sv. Ane u Donjim Meljanima. U našoj Župi u deset mjesta naših filijala nemamo ni jednu kapelicu, većinom su to mjesni domovi ili neka druga mjesta u kojima držimo svete mise, pa tako planiramo u budućnosti i tamo izgraditi adekvatan prostor, kapelice, gdje će se moći održavati svete mise – rekao je vlč. Darijo Šimić, te dodao kako se zahvaljuje svima koji su dragovoljno u svoje slobodno vrijeme pomogli na razne načine u provedbi ovih događanja.

Župa Sladojevci osnovana je 1762. godine odvajanjem od Župe Sopje. Teritorijalno iznimno velikoj sladojevačkoj Župi tada su pripadali Slatina, Kozice, Donja Bukovica i Gornja Bukovica.

(www.icv.hr, ADF)

[g-gallery gid=”462873″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content