Gradski muzej Virovitica: Otvorenje izložbe “Slavoniji u susret” u nedjelju u 20 sati

Otvorenje izložbe skulptura fra Joakima Gregova: “Slavoniji u susret” održat će se 5. kolovoza u 20 sati u Franjevačkom samostanu Župe Sv. Roka u Virovitici. Izložba će se moći posjetiti do 17. kolovoza.

Autor izložbe je fra Joakim Jaki Gregov, koji se našoj publici predstavio prošle godine promocijom knjige “Kiparski brevijar”, a Virovitičani ga susreću već 20 godina kroz njegovu skulpturu Sv. Roka koja stoji ispred Franjevačkog samostana. Izložba je organizirana povodom 50. obljetnice rada fra Jakija, kao i povodom 20. obljetnice postavljanja njegove skulpture Sv. Roka u Virovitici.

Stručnu koncepciju izložbe autorski predstavlja povjesničarka umjetnosti Mihaela Kulej, ravnateljica i kustosica Gradskog muzeja Virovitica, a katalog izložbe priprema povjesničarka umjetnosti Andriana Ciprić, profesorica likovne umjetnosti i dizajna u školi primijenjene umjetnosti u Cambridgeu (Kanada).

unnamed Custom

Više o izložbi i autoru:

Rođen na otoku Pašmanu, u mjestu Pašman, roditelja Augustina i Petrice Gregov (rođena Grgin), Jaki kao maleno dijete prvo iskustvo oblikovanja metala i stvaranja skulpture pronalazi u očevoj kovačnici. Fra Joakim Jaki Gregov u neiscrpni umjetnički opus povezuje oblike, spaja boje, vlada formama istodobno radujući se slavi ili oplakivanju u tišini. U njegovim brončanim skulpturama prisutan je melankolični misticizam. Kompaktni oblik izlazi iz unutarnjeg materijala i u određenom trenutku svjetluca u oku poput zrake svjetlosti koju oko ne apsorbira, ali unutarnja svjetlost zrači iz dubina ovog materijala i traži put do slobode. Sasvim različit je pristup njegovim oblicima u kamenu. Snaga kamena je sastavni dio spremnosti da se oblikuje. Kamen je materijal koji zadržava svoju specifičnost, ali i dalje dopušta primanje i davanje. Ona preuzima na sebe oblik koji ne trpi improvizaciju. Svaki udarac dlijeta strogo je podložan unutarnjim zakonima i ne prihvaća nikakvu drugu intervenciju. Kamen se odupire brutalnosti, ali umjesto toga prihvaća nježan i siguran dodir.

Organizator izložbe je Gradski muzej Virovitica uz suradnju Franjevačkog samostana Virovitica i pod pokroviteljstvom Grada Virovitice i Turističke zajednice grada Virovitice.

(www.icv.hr, muzejvirovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content