LAG Marinianis u Čađavici održao početnu konferenciju projekta ”LAGam-Lokalna akcijska grupa-aktivni mladi”

U Čađavici je LAG Marinianis održao početnu konferenciju za projekt pod nazivom ”LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi”. Na početku konferencije sve prisutne, među kojima je bio nazočan i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, kao i predsjednica Savjeta mladih VPŽ Melita Ilakovac, pozdravio predsjednik LAG-a, ujedno i domaćin, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. Voditeljica projekta Renata Butka predstavila je projekt, njegove vremenske sljedove aktivnosti, te krajnju svrhu projekta.

Projekt je odabran u pozivu na podnošenje projektnih prijedloga u sklopu ”Podrške programima usmjerenim mladima”. Predsjednik LAG-a Marinianis Mirko Rončević u Zagrebu je Ugovor o sufinanciranju potpisan 18. svibnja 2018. godine s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je Posredničko tijelo razine 1 i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva koje je Posredničko tijelo razine 2. Projekt se provodi 18 mjeseci vrijednosti 660.856,13 HRK. Partneri LAG-a Marinianis na projektu su Lokalna akcijska grupa Bosutski niz, Općina Čađavica i Općina Sopje. Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost mladih na lokalnoj razini s područja LAG-ova Marinianis, te Bosutski niz. Najveći problem na području provedbe projekta iskazan je kroz socijalnu isključenost mladih, nezainteresiranost, te nedovoljni sadržaji u lokalnoj zajednici koji nisu prilagođeni mladima.

ktq3i6tzProjektom je obuhvaćena ciljana skupima mladih od 15 do 29 godina, a u planu je educirati 150 mladih kroz edukacije PCM-a, ECDL-a, njemačkog i engleskog jezika, pripremu za državnu maturu, voditelja seljačkog gospodarstva, edukacija – mladi i EU fondovi, prevencije nasilja, te radionicom CLLA-a. Projektom će se implementirati društvena oprema (solarnih klupa) koje će biti postavljene na područjima partnera, tj. u Sopju i Čađavici. Projekt će adresirati, te riješiti socijalnu isključenost i nedostatak vještina potrebnih mladima pri zapošljavanju, kao i osmišljavanje slobodnog vremena za mlade.

Umrežavanje LAG-ova zamišljeno je kroz međusobne posjete ciljnih skupina LAG-ova. Sve navedeno doprinijet će ispunjavanju ciljeva projekta poput uključivanje mladih u zajednicu, povećanje socijalizacije, te komunikacijske i društvene vještine, povećat će se pristup informacijama mladima o tome kako i gdje provesti slobodno vrijeme, kako se uključiti u djelovanje u lokalnoj zajednici i sl. Suradnjom s LAG-om Bosutski niz planirana je kao razmjena iskustava i primjeri dobre prakse odnosno umrežavanje mladih s područja oba LAG-a.

Partneri, načelnik Općine Sopje Berislav Androš i voditelj LAG-a Bosutski niz Ivan Plavšić, po završetku početne konferencije su zahvalili LAG-u Marinianis na suradnji, te se raduju novim zajedničkim projektima. (ADF; LAG Marinianis)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content