ODLIČNA VIJEST ZA HRVATSKU Riješen prijeteći slom najveće hrvatske kompanije

Na najvećem ročištu u povijesti hrvatskog pravosuđa, Agrokorovi su vjerovnici u srijedu izglasali nagodbu. Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško ocijenio je kako je veliki uspjeh u samo 14 mjeseci riješiti prijeteći slom najveće hrvatske kompanije te kako će se, nakon pravomoćnosti rješenja o nagodbi, početi s njezinom implementacijom.

Velik dan
Za nagodbu su glasovali vjerovnici s 80,2 posto, odnosno 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe.

Na ročištu su pravo glasa imali vjerovnici s ukupno 33,7 milijardi kuna tražbina, od čega je na ročištu u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) bilo oko 450 predstavnika vjerovnika s tražbinama ukupno vrijednim 31,86 milijardi kuna. Predstavnici vjerovnika izglasali su i da svi prisutni vjerovnici s osporenim tražbinama imaju pravo glasa o nagodbi. Tako su i vjerovnici s ukupno 8,43 milijarde kuna osporenih tražbina također dobili pravo glasa. Od ukupnog iznosa tražbina 66,7 posto bilo je potrebno da bi nagodba bila izglasana. Prema nagodbi, najveći pojedinačni vlasnik Agrokora bit će ruski Sberbank, s 39,2 posto udjela te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

“Danas je doista veliki dan za Agrokor. Cilj izvanredne uprave bio je postići nagodbu koju će izglasati većina vjerovnika, u roku propisanom zakonom i tome smo uspjeli. Time smo postupak izvanredne uprave doveli gotovo do kraja”, izjavio je Peruško.

Nakon objave nagodbe na oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Zagrebu slijedi rok od osam dana u kojem se mogu podnijeti žalbe Visokom trgovačkom sudu, a po završetku žalbenog postupka nagodba će postati pravomoćna. Peruško je zahvalio svim vjerovnicima “koji su iskoristili priliku koju im je pružio Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za RH da spase dio od više desetaka milijardi kuna koje su posudili Agrokoru, odnosno investirali u Agrokor pod bivšom upravom”. Zahvalio je i svim zaposlenicima Agrokora koji su u teškim okolnostima odgovorno radili svoj posao, svim ostalim dionicima koji su aktivno sudjelovali u tom zahtjevnom procesu, a posebno članovima Privremenog vjerovničkog vijeća “koji su učinili sve što je ljudski bilo moguće da se, uza sve gubitke koje su svi pretrpjeli, dođe do zajednički prihvatljivog rješenja”. “Zahvaljujući brzoj i odlučnoj reakciji Vlade, slom ove velike kompanije nije prelio na gospodarstvo Hrvatske”, ističe Peruško. Naglašava i kako je, zahvaljujući odgovornosti vjerovnika, pred kompanijom je nova budućnost. “Današnjim činom Agrokor ulazi u završnu fazu punog prelaska u ruke onih kojima je bio dužan novac koje nije mogao vratiti i za njegovu budućnost oni preuzimaju punu odgovornost kao budući vlasnici”, rekao je. Izvanredni povjerenik ističe i kako slijedi razdoblje u kojem se mora dočekati pravomoćnost rješenja, nakon čega će se započeti sa što je moguće bržom implementacijom nagodbe. “To je tehnički vrlo zahtjevan proces u kojem smo do ovoga trenutka identificirali više od 70.000 koraka. Veliki dio priprema za tu završnu fazu postupka koja će potrajati nekoliko mjeseci, već je obavljen”, kaže Peruško.

Ističe i da gotovo sve Agrokorove operativne kompanije danas imaju dobre poslovne rezultate. Pred nama je sezona, a izvanredna uprava će učiniti sve da rezultati imaju uzlaznu putanju, kako bi novim vlasnicima na upravljanje bila predana što uspješnija nova struktura kompanije, rekao je. “Osobito smo ponosni što je već tijekom ovog postupka započela velika strukturna promjena Agrokora i svih njegovih kompanija koje nisu više generator nelikvidnosti i loših praksa korporativnog upravljanja. Inzistirat ćemo na daljnjem podizanju kvalitete i odgovornosti u upravljanju, što će se sigurno odraziti i na sve one koji su poslovanjem vezani uz Agrokor i imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo u cjelini”, izjavio je.
Očekivan ishod

Predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković izjavila je kako je ishod glasovanja za dobavljače očekivan. “Očekivala sam ovaj postotak, jer kroz punomoći koje smo dobili u udruzi mogli smo predvidjeti koji će biti rezultat”, rekla je. Dodala je da je završena naporna faza, a slijedi značajna faza implementacije, kako bi se provelo ono što je dogovoreno, bilo da je riječ o naplati graničnog duga, ili zastupljenosti na Konzumovim policama što je, kako je rekla, dobavljačima vrlo važno. “Važne su nam i proizvodne kompanije, jer je to naš domaći proizvod pa nam je oporavak itekako bitan”, rekla je Vidaković. Na pitanje kakav odnos snaga očekuje u budućem vlasništvu, odnosno jesu li dobavljači zainteresirani za povećanje svoga udjela u Agrokorovim kompanijama, odgovorila je kako se do sada uvijek razgovaralo o tome da se te kompanije najprije osposobe i tržišno podignu. Na pitanje je li ju strah da novi vlasnici neće poštovati sve elemente ugovora koji su postigli s dobavljačima, odvratila je kako u to ne vjeruje, ali da dobavljači i u tom slučaju imaju osigurane mehanizme zaštite svojih interesa.Financijski savjetnik za određenu grupu dobavljača i određene vlasnike dužničkih vrijednosnica Hrvoje Japunčić kazao je da određeni vjerovnici nisu glasovali za nagodbu prvenstveno iz pragmatičnih razloga, odnosno nezadovoljstva koliko su plaćeni, kao i koliki će biti njihov vlasnički udjel u novom Agrokoru.(glas-slavonije.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content