Održana završna konferencija projekta ”Volontiram, srce diram” i predstavljanje monografije ”65 godina volontiranja u Društvu Naša djeca Slatina”

U Zavičajnom muzeju Slatina održana je završna konferencija projekta ”Volontiram, srce diram” i predstavljanje monografije ”65 godina volontiranja u Društvu Naša djeca Slatina”.

Sve nazočne uvodno je pozdravila ravnateljica Muzeja Dragica Šuvak, koja je volonterima Društva “Naša djeca” čestitala na realiziranom projektu i izdavanju monografije. Svečanost je otvorila učenica Tara Đokić svojom pjesmicom o volontiranju.

Konf 1 Custom

Projekt je predstavila koordinatorica Julijana Pavlešić. Ona je podsjetila da je nositelj projekta Društvo Naša djeca Slatina, a partneri su osnovne škole Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, Industrijsko-obrtnička škola i Udruga mladih Krik. Neki od mjerljivih rezultata projekta su edukacija volonterskog menadžmenta, tri osnovana volonterska kluba u školama, web-stranica udruge i Facebook stranica projekta.

Konf 4 Custom

U aktivnosti volonterskih klubova i projektne aktivnosti uključeno je 60-ak osoba, od kojih trećinu čine učitelji škola sudionica u projektu, i 30 ustanova, a kroz projekt je odrađeno 3.623 volonterska sata. Tijekom realizacije projekta održano je 25 koordinacijskih sastanaka. U edukaciji volonterskog menadžmenta, ostvarenoj u suradnji s Volonterskim centrom iz Zagreba, sudjelovali su predstavnici DND-a, škola i udruga Krik i KUK. Nakon osnivačkih skupština volonterskih klubova, održani su deseci radionica restauracije starih predmeta, humanitarni buvljak za pomoć novoosnovanoj Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama Vretenac, radionice o volontiranju pod nazivom ”Ja volonter”, radionice za vršnjačku pomoć u učenju, posjeti Domu za starije i nemoćne Zdenka, održano je orijentacijsko predavanje o volontiranju i kampovima u inozemstvu, volonteri su posjećivali Dom za starije i nemoćne Zdenka u okviru radionica međugeneracijske solidarnosti, u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina organiziran je upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, organizirana je izložba likovnih i literarnih ratova na temu volontiranja, a bilo je i drugih akcija. Volonteri su za svoje aktivnosti nagrađeni dvodnevnim boravkom u Informativno-edukativnom centru Dravska priča u Noskovcima.

Konf 3 Custom

O projektu i dobrobitima koje on donosi govorile su ravnateljice slatinskih osnovnih škola Božica Majhen i Ksenija Vujanović Juras. Predsjednica Društva Naša djeca Snježana Pačarić predstavila je zatim monografiju tiskanu u povodu 65. obljetnice volontiranja u društvu. Naglasila je teškoće u pripremi te monografije zbog nepostojanja arhive, zbog nepostojanja prostorija udruge i zbog volonterskog rada. Zato je posebno zahvalila Jasenki Plantak Kotur, koja je zamislila i napisala projekt, te sudjelovala u njegovoj realizaciji, kao i Tihomiru Fišliju koji je omogućio uvid u povijesne dokumente.

m 20180730 203047 Custom

Na kraju završne konferencije uručene su zahvalnice svima koji su dali svoj doprinos realizaciji projekta. Vrijednost projekta je 86.240 kuna, a trajanje od 1. listopada 2017. do 31. kolovoza 2018. godine.

(www.icv.hr, adf)

Konf 5 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content