PROMO: HRVATSKI DUHANI pokrenuli pilot-projekt mehaničke berbe duhana na OPG-u Ivana Martinušića

Hrvatski duhani, najveći otkupljivači duhana u Hrvatskoj koji ove godine slave 60 godina uspješnog poslovanja, pokrenuli su pilot-projekt nabavke mehaničkog berača duhana koji bi mogao značajno ublažiti problem nedostatka radne snage, a koji je postao glavni ograničavajući faktor širenju proizvodnje duhana u Hrvatskoj.

foto1

U sklopu pilot-projekta Hrvatski duhani kreditirali su nabavku mehaničkog dvorednog berača duhana svom kooperantu Ivanu Martinušiću koji proizvodi duhan tipa Virginija na 15 ha proizvodnih površina i želi dodatno povećati površine pod ovom profitabilnom kulturom.

Hrvatski duhani stupili su u kontakt s više proizvođača mehaničkih berača i zajedno s kooperantima i Udrugom proizvođača duhana Krupan list za pilot-projekt odabrali stroj tvrtke Spapperi NT Srl. Riječ je o tvrtki koja je jedna od najvećih proizvođača te vrste opreme u svijetu i koja se već dokazala na duhanskim poljima u Italiji, SAD i Brazilu gdje su u suradnji sa BAT Brazil pokrenuli pilot projekt mehaničke berbe. Hrvatski duhani sufinancirali su 80% od 50.000 eura vrijednog stroja koji je tvrtka Spapperi upravo isporučila obitelji Martinušić.

„Hrvatski duhani prepoznali su problem nedostatka radne snage posebno izražen u vrijeme berbe duhana i ovim pilot-projektom želimo ispitati potencijal tehnologije mehaničke berbe na hrvatskim poljima. U slučaju dobrih rezultata u ovoj berbi omogućit ćemo povoljne kreditne linije kooperantima kojima bi se isplatila nabavka ovih strojeva. Mi osiguravamo odlične uvjete proizvodnje duhana s kontinuiranim rastom otkupne cijene, predfinanciranjem proizvodnje i povoljnim kreditnim linijama za investicije. Ovaj pilot projekt uvođenja mehaničke berbe vidimo kao nastavak naših napora u poticanju proizvodnje duhana u Hrvatskoj”, izjavio je Zlatko Pleša, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

Ivan Martinušić iz Turnašice dugogodišnji je kooperant Hrvatskih duhana. S mehaničkom berbom duhana krenuo je danas (petak, 13. lipnja). Stroj čiji je kapacitet oko 60 hektara godišnje trebao bi zamijeniti radnike te omogućiti kvalitetnu berbu duhana na vrijeme.duhan

-Zahvaljujem Hrvatskim duhanima što su naš OPG prepoznali u ovoj investiciji i pomogli nam sa znatnim sredstvima u nabavi ovog vrijednog stroja. Mi smo prvi proizvođači duhana koji će mehanički brati duhan na našoj županiji. Berač je moderan, ima puno senzora i različit je drugih strojeva s kojima inače radimo u poljoprivredi stoga će ova prva strojna berba i za nas biti veliki izazov. U isto vrijeme otkrivamo i sve njegove mogućnosti, ali i testiramo prve rezultate njegova rada – istaknuo je Ivan Martinušić.

Zlatko Pleša i Mario Martinušić Medium

Duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena i vrijednosti proizvodnje. Izrazito je važan za požeško-slavonski i virovitičko-podravski kraj jer je jedna od rijetkih kultura koja svoj maksimalni potencijal može ostvariti na različitim tipovima tla, a prilagodljiva je i za uzgoj na nedovoljno kvalitetnom tlu.

Vrijednost ukupne proizvodnje duhana u Hrvatskoj godišnje premaši 120 milijuna kuna, što je preko 60 posto ukupne vrijednosti proizvodnje krumpira, preko 60 posto vrijednosti proizvodnje voća i gotovo polovica vrijednosti proizvodnje maslinovog ulja u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost duhana koji su lani otkupili Hrvatski duhani dosegla je 95 milijuna kuna, što predstavlja rast vrijednosti proizvodnje otkupa za više od trećinu u proteklih 10 godina, dok je prosječna otkupna cijena za kooperante u istom razdoblju povećana čak 54 posto.

U Hrvatskim duhanima iz godine u godinu žele povećati količinu ugovorenog duhana i njegovu kvalitetu jer je otkup kvalitetnog duhana u sklopu grupacije British American Tobacco (BAT), unutar koje tvrtka posluje, zajamčen, što predstavlja veliku priliku za hrvatske poljoprivrednike.

(www.icv.hr, Hrvatski duhani)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content