VRIŠTITE, PLAČETE, SLAVITE? Ovo je pet razloga zašto je zdravo biti vatreni navijač

Ako ste jedan od onih što zbog utakmice viče, ljuti se, plače i pada u trans od sreće ako vaša ekipa zabije gol, možda ćete živjeti dulje i biti sretniji. Naime, studija koju je izradilo američko Sveučilište Murray pokazalo je da strastveno navijanje pozitivno utječe na pojedince te im poboljšava zdravlje. Iako je gotovo svaka utakmica borba živaca, sav taj stres, muka, neizvjesnost, lupanje srca, promuklo grlo i trijumf, izgleda, dugoročno se isplati i za svakog navijača. Osim bogatijeg društvenog života ova zanimljiva studija pokazala je da postoji još pet razloga zbog kojih je danas dobro biti potpora Vatrenima:

  1. PRIPADATE NEKOME

Kad ste navijač, razvijate osjećaj zajedništva, povezujete se s drugima i tako stvarate osjećaj pripadnosti, čime vam se raspoloženje popravlja.

  1. MANJE STE USAMLJENI

Profesor Daniel Wann sa američkog sveučilišta ističe kako je taj osjećaj pripadnosti zaslužan i za to da se navijač osjeća manje usamljenim.

  1. PRIČATE ISTIM JEZIKOM

Navijači dijele isti interes i govore istim jezikom. Strast za nogometom, dobrom igrom i želja za pobjedom približava stare i mlade, amatere i profesionalce i omogućava im da se zbliže.

  1. SMIJETE PLAKATI

Navijanje je izvrstan izgovor za emocije – da, muškarcima je dozvoljeno plakati na kauču, stadionu ili na terenu i nitko ih zbog toga neće vrijeđati ni ismijavati. Ipak je riječ o nogometu, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

  1. USPJEH EKIPE DOŽIVJET ĆETE KAO VLASTITI

Iako će svu muku, znoj i trud podnijeti igrači, uspjeh ekipe i sami ćete osjetiti kao dio vlastitog uspjeha. U stvarnosti je jako teško postići takvo zadovoljstvo vlastitim postignućima no identifikacija s vašim omiljenim igračima, a koji pobjeđuju, osigurat će vam dovoljnu dozu optimizma i snage da kroz svakodnevni život polazite lakše, smatraju psiholozi koji proučavaju ponašanje navijača.

Zato, ako vam večeras „srce gori“, znajte da ste na dobrom putu da sutra budete smireniji,  ispunjeniji i -zdraviji.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content