FARMA SVINJA NA OPG-U MIRJANE BILOVIĆ Kvalitetom za konkurentnost na tržištu

Nakon pauze od jedne godine, ponovno je osnovana Udruga uzgajivača svinja Virovitičko-podravske županije, a za predsjednicu je jednoglasno izabrana Mirjana Bilović iz Rezovca.

Mirjana i njen suprug Franjo svinjogojstvom se bave oko 25 godina, počeli su s tovom nekoliko krmača i prasadi u krugu obiteljske kuće u Virovitici, a nastavili s većim brojem grla na svom OPG-u u Rezovcu.

– Naša farma broji oko 200 grla njemačkog Landrasa, 20 krmača, 140 prasaca, a ostalo su tovljenici. Uz Franju i mene, o tovu se brinu i naši vrijedni sinovi Stjepan i Josip koji su čvrsto zagrizli u ovaj kruh sa sedam kora i namjeravaju se time baviti i nadalje. U našem poslu važna je kvalitetna ishrana, propisi i genetika, puno brige i rada, ali i što više edukacije o svemu što ima veze s uzgojem svinja.

Koliko god to često bilo i financijski skupo, ne propuštamo priliku da nešto novo naučimo, pogotovo kad smo uvidjeli da imamo dobre rezultate – naglasila je Mirjana, nakon čega smo brzo shvatili zašto je ona osoba kojoj su njene kolege ukazale povjerenje da bude na čelu novoosnovane udruge, čiji članovi udruženim snagama teže opstati u ovoj teškoj situaciji za poljoprivrednike.

bs SVINJA Marijana i Franjo Bilović Custom

KVALITETA MESA U MNOGOČEMU ODREĐUJE CIJENU

OPG Bilovići stalan je partner tvrtki „Schaumann“ iz Kunovec Brega kraj Koprivnice, koja se bavi proizvodnjom premiksa i kvalitetne hrane za sve vrste domaćih životinja.

– Njihova hrana za svinje pokazala se izrazito kvalitetnom, a ne izostaje nam ni njihova pomoć u traženju kupaca jer moram napomenuti da kupce tražimo sami i nismo kooperanti ni sa kim. To nam se pokazalo najboljim rješenjem, jest da ima malo više posla, ali možemo postići veću cijenu za svinje i prasce. Osim toga, neću pretjerati ako kažem da zadovoljavamo i odličnom kvalitetom, upravo zbog toga što puno pažnje polažemo na kvalitetnu ishranu i genetiku. Ne moram ni napomenuti da obavljamo uslugu klanja, obrade, pa i prijevoza na kućnu adresu – ističe Mirjana Bilović.

Bilovići ne namjeravaju ostati na trenutnom, nego širiti lepezu svojih proizvoda i usluga.
– Kao i mnogi drugi i mi smo shvatili da se poljoprivrednik mora prilagoditi tržištu stalno ga ispitujući, tako i mi. U planu nam je, osim povećanja broja svinja, baviti se i preradom suhomesnatih proizvoda onako kako su to radili naši stari, sve prirodno i po starim receptima – s optimizmom da će se planovi i ostvariti istaknula je Mirjana Bilušić.


Organizirani u udrugu lakše do zajedničkih ciljeva

Mirjanina iskustva zasigurno će biti potrebna i novoosnovanoj Udruzi svinjogojaca.
– I u ovom našem slučaju vrijedi slogan “Zajedno smo jači” i vjerujem da se zajedničkim snagama može kvalitetnije pristupiti rješavanju problematike svinjogojske proizvodnje, kao i rješavanju tekućih problema koji se nameću. Kao jedan od najvećih problema s kojim se suočavamo je plasman, a za to nam je, osim postizanja kvalitete, potrebna i pomoć drugih ljudi. Na idući sastanak članova Udruge namjeravamo pozvati ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, kao i predstavnike izvršne vlasti u Virovitičko-podravskoj županiji kako bi nam i sami predočili budućnost svinjogojstva u Hrvatskoj – zaključila je predsjednica Udruge Mirjana Bilović. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content