Centar za posjetitelje Križnica: Uskoro moderni turistički sadržaji za uživanje i istraživanje u prirodi

U restoranu „Dravska iža Križnica“ danas (utorak) održana je početna konferencija projekta Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Na početnoj konferenciji nazočne su pozdravili župan Virovitičko – podravske županije Igor Andrović i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

– Križnica je naš Panonski otok, jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj. Ovaj jedinstveni i prekrasni krajolik dio je rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te mjesto tri zaštićena krajobraza, kao i brojnih biljnih i životinjskih vrsta – rekao je načelnik Grgačić dodajući kako će Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav biti smješten na području značajnog krajobraza Križnice, ekološke mreže Natura 2000 i Regionalnog parka Mura-Drava. Riječ je o projektu vrijednom 15.510.894 kuna.

IMG 3212 Custom

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuo je da kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za Križnicu i Općinu Pitomača.

– Veliko mi je zadovoljstvo biti na bilo kojoj početnoj konferenciji, a pogotovo kada se radi o ovakvom infrastrukturnom projektu koji će biti od velike važnosti za Križnicu i Općinu Pitomača. Centar za posjetitelje jedan je od dva koji je prošao na natječaju prirodne baštine. Jedan je Centar za posjetitelje Križnica, a drugi je Centar za posjetitelje Dravska priča u Noskovcima. Sigurno je da će ova dva centra uvelike doprinijeti u razvoju turizma kako za te dvije Općine tako i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju – rekao je župan Andrović dodavši kako će ovaj projekt Križnicu učiniti još zanimljivijom jer će dobiti dodatne sadržaje koji će privući još veći broj turista.

DSC 0232

Razdoblje provedbe projekte je od 23. siječnja 2017. do 23. srpnja 2020. Opći cilj projekta je doprinijeti uspostavi održivog korištenja prirodne baštine na području Virovitičko-podravske županije koje će, kroz integraciju svih projektnih aktivnosti za cilj imati doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Kroz provedbu planiranih aktivnosti rekonstruirat će se stara zgrada karaule te će se opremiti Centar, urediti perivoj, uspostaviti poučne pješačko biciklističke staze, opremiti istraživačka stanica te kreirati rekreativno-turistički sadržaji.

Kroz izradu multimedijalnih sadržaja usmjerenih na interpretaciju prirodne baštine na edukativan i inovativan način, organizirat će se i edukativne radionice te programa škole u prirodi. Kompletan prostor Centra bit će pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a na raspolaganju će imati i educirane turističke vodiče.

IMG 3264 Custom

Tatjana Arnold Sabo iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije istaknula je kako joj je izrazito zadovoljstvo sudjelovati u još jednom projektu s općinom Pitomača.

– Dio naših projektnih aktivnosti vezani su za posjetiteljsku NFS kulturu i sadržaje tako da ćemo mi uspostaviti i urediti poučne pješačke i biciklističke staze od Centra za posjetitelje Križnica pa sve do rijeke Drave. Smatram da je to jako bitno za posjetitelje koji već dođu do centra da mogu prošetati i do rijeke Drave, a usput saznati neke informacije o izuzetnoj biološkoj raznolikosti toga područja. Osmislit ćemo i program škole u prirodi te vjerujem da će biti velikog interesa za takav program kao što ih ima i u posjetiteljskom Centru Dravska priča – rekla je Tatjana Arnold Sabo.

DSC 0242

Nositelj projekta je Općina Pitomača, a projektni partneri su: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica općine Pitomača. Projektnu prijavu izradila je VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Pitomača. (www.icv.hr, ip; foto: I. Popović, FotoBegović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content