DAN OPĆINE ZDENCI Tradicionalna kolonija kipara za djecu i mlade

U povodu obilježavanja Dana općine i blagdana svetog Mihaela u Zdencima je održana tradicionalna kolonija kipara u drvetu, a po drugi puta posvećena djeci i mladima. Tradicija ove kolonije je duga i vrijedna, naime prije više od 15 godina krenula je suradnja Općine Zdenci i najpoznatije kolonije kipara u drvetu u Slavoniji – kolonije iz Ernestinova pod vodstvom umjetnika Mate Tijardovića. Ova kolonija dugi niz godina Zdencima donosi sjajne skulpture i djela, a unazad dvije godine posvećena je isključivo djeci i mladima.

-Presretan sam što smo ponovno u Zdencima iako je bilo nešto manje djece, sve su to bila iznimno talentirana djeca pa kako ih je manje mogli smo im i više pažnje posvetiti. Posebno me iznenadilo dvoje novih, u kojima se smisao za umjetnost vidjela u prvom doticaju s dlijetom i drvetom. Činilo se kao da su već bili na ovakvim ili sličnim kolonijama i kao da su dio naše ernestinovačke škole kiparstva, jer iako su po prvi puta radili bili su sjajni. Zdenci su prepuni talenata i siguran sam da ova mala škola ima sjajnu budućnost. Stvorili smo odlične radove, općina Zdenci može i mora biti ponosna na svoju djecu i na ovu koloniju kojom želimo promovirati ovu općinu, ali i cijelu Slavoniju koja je poznata po hrastu i drvetu i što ćeš ljepše nego od toga raditi umjetnost. Nadam se da će netko od ove djece jednog dana završiti i na likovnoj ili bilo kojoj drugoj umjetničkoj akademiji, a ovakve radionice su im idealan početak – rekao je Mato Tijardović.

2309kolonijakipara 1

Ela Felendeš (16) iz Zdenaca redovna je sudionica kolonije već nekoliko godina, a zbog nje i još nekoliko mladih je i pokrenuta ova kolonija za mlade. – Ovo mi je odmor za dušu. Uživam raditi u drvetu i svaki puta kod umjetnika Mate Tijardovića i Ivana Tolića naučim nešto novo. Bila sam i u Ernestinovu, to su neprocjenjiva iskustva, ali ipak mi je najdraže kada radim u svojim Zdencima i nadam se da će kroz godine biti još više sudionika, a ja svima mogu reći da svakako dođu i uživaju – zaključila je Felendeš. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content