IZ DRUGIH MEDIJA Pogledajte u kakvog će se ljepotana pretvoriti oronuli virovitički dvorac

Više od 80 milijuna kuna potrošit će se na obnovu Dvorca Pejačević u Virovitici i okolnog Gradskog parka. Od toga, 66,7 milijuna kuna dolazi iz europskih fondova. U njegovih 200 godina ovo je prva temeljita obnova dvorca, koji bi u suprotnom propao, a ovako će se pretvoriti u – virovitičkog ljepotana, piše tportal.hr.

Radovi su započeti prije godinu dana. Trenutno su, pod budnim okom konzervatora, u tijeku radovi na fasadi, kao i u unutrašnjosti dvorca. Kompletno se obnavlja zidani most kojim se ulazi u njega, a ispod kojeg je nekada tekao kanal.

Velika fontana završena je prije nekoliko dana, a kompletan park, s pet novih drvenih mostova, u kojem je zasad posađeno 30 mladih stabala od planiranih 140, trebao bi biti završen u studenom ove godine. Dvorac bi u punom sjaju trebao biti otvoren u kolovozu iduće godine, na blagdan Svetog Roka, zaštitnika Virovitice.

831543

‘Turizam je u Virovitici još u povojima. Za sada nema organiziranih dolazaka turista, nego gosti uglavnom dolaze individualno. Zbog toga vjerujemo da će Dvorac Pejačević sa svojim stalnim postavima te raznim kulturnim i drugim događajima biti glavni magnet za turiste. Kao posljedica toga može se očekivati i otvaranje hotela koji bi mogao primiti 50-ak gostiju, za koji je već predviđeno mjesto u središtu grada i postoji interes privatnih investitora, kao i raznih ugostiteljskih i drugih sadržaja’, rekla je za tportal Katarina Đuđević, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice.

Kao posebnosti virovitičkog kraja ističe vinske ceste, jezera, brojna lovišta, biciklističke i planinarske staze. U planu je i ‘plemićka ruta’ koja bi uz obilazak Dvorca Pejačević obuhvaćala posjet obližnjoj kuriji u mjestu Kapela Dvor te dvorcu Janković u Suhopolju.

831548

Osim što će biti obnovljena dva kulturna dobra – Dvorac Pejačević i Gradski park – očekuje se kako će projekt naziva ‘5 do 12 za Dvorac’ rezultirati povećanjem broja posjetitelja za više od 30 posto u roku od dvije godine u odnosu na 2014., povećanjem broja noćenja od 15 posto te osjetnim produljenjem turističke sezone.

Virovitica ima prvu gradsku razvojnu agenciju registriranu kao ustanovu u Hrvatskoj, a specijalizirana je za europske fondove i ima 15-ak zaposlenih. Trenutno provode oko 25 europskih projekata ukupne vrijednosti oko 140 milijuna kuna.

‘Projekt ‘5 do 12 za Dvorac’ dosad je najveći koji smo slali na natječaje za sredstva EU-a, pripremali smo ga više od godinu dana, dok se na projektno-tehničkoj dokumentaciji radilo deset godina. Planiramo se više okrenuti turističkim projektima, poput uređenja 12 virovitičkih jezera, izgradnje sportskog centra i gradskog bazena. Imamo i razne socijalne projekte kroz koje otvaramo nova radna mjesta. Zbog naših je projekata u proteklih godinu dana direktno zaposleno više od stotinu ljudi, a s vremenom će ih, vjerujemo, biti i više’, uvjerena je Tihana Harmund, ravnateljica razvojne agencije VTA.

831578

Unutar Dvorca Pejačević nalazi se Gradski muzej Virovitice koji je još 2005. započeo s pripremom dokumentacije za obnovu. U pripremi su i dva nova muzejska postava, odnosno muzeološke koncepcije.

‘Radi se o tome da će cijeli Dvorac, prvi put otkada je Muzej u njemu, biti u funkciji muzejskih sadržaja. Dakle, u njemu će osim dva stalna postava – od kojih je jedan više lokalnog karaktera i nazvali smo ga ‘Povijest Dvorca i Grada’, a drugi je interdisciplinaran koncept pod krovnom temom drva – biti i polivalentne dvorane namijenjene raznim događanjima, promocijama, izložbama i sličnim sadržajima, suvenirnica s turističkim punktom, prostori za muzejske edukacije, kafić i restoran, što odgovara današnjem poimanju konzumacije kulturnih sadržaja. Osim toga, rado ističemo da su novi stalni postavi izuzetno suvremenog muzeološkog, odnosno muzeografskog koncepta. Dakle, pomoću naše građe Muzej će predstavljati sve aspekte drva kao materijalne, ali i nematerijalne baštine, i to primjenom multimedije i interaktivnim pristupom svakom pojedinačnom posjetitelju, a čiji je krajnji cilj ne samo doživljaj u Muzeju, nego širenje tog doživljaja i kroz razne platforme i društvene mreže kako bismo osigurali kontinuiran broj posjetitelja, odnosno komunikaciju Muzeja sa širom zajednicom, što i jest jedan od zadataka kulturne institucije’, rekla je Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica.

831581

Kako pojašnjava, Grad Virovitica, kao i njezina županija, a i šire, imaju dugu tradiciju drvodjelstva i drvne industrije te drvoprerađivačke pogone starije od stotinu godina, kao i brojne obrtnike stolare, što je bio razlog za to što su se odlučili za takav specificiran pristup novom stalnom postavu. Ističe kako je bio izazov složiti pomalo drugačiju priču od klasičnog pristupa zavičajnom muzeju te u tu priču uklopiti i sve povijesne, kulturne i društvene crtice te zaslužne ljude.

Okolicu Dvorca Pejačević krasit će pet drvenih mostova, odnosno ograde koje su dizajnirali studenti dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Svaki od njih bit će po nečemu poseban.

‘Most ljubavi bit će namijenjen mladencima i prvim bračnim fotografijama, Portal će spajati staro i novo, Most ogledala dat će pogled u neke nove projekte, dvadesetak metara dug Gimnazijski most imat će klupe za odmor i druženje, dok će Glazbeni most proizvoditi zvukove kako prolaznici po njemu budu hodali’, otkrila je za tportal Đurđica Aragović, voditeljica projekta ‘5 do 12 za Dvorac’. (tportal.hr)

831585

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content