UVIJEK USLUŽAN I NASMIJAN Franjo Gjogj Virovitičanima kuha kavu već punih 40 godina

Kratka, duga, macchiato, espresso, bijela, s hladnim ili toplim mlijekom, obična – sve te kave nebrojeno je puta skuhao Franjo Gjogj.

-Rekao bih da ima kava koliko ljudi, a svatko ima drugačija očekivanja od tog popularnog napitka koji se pije baš svaki dan – priča nam ovaj poznati virovitički ugostitelj iz Rezovačkog puta koji ove godine bilježi punih 40 godina u službi drugima.

Nakon završene škole, put ga je odnio u Švicarsku, a nakon par godina boravka u inozemstvu, vratio se u Hrvatsku. Uslijedio je Domovinski rat i pauza u poslu, kaže, a zatim se vratio u branšu u kojoj je danas poznat u Virovitici, ali i šire.

FRANJIN POUČAK

Jedno vrijeme, nakon završene pedagoške edukacije, radio je u Strukovnoj školi Virovitica, kao predavač mladim ugostiteljima. To je vrijeme, sjeća se danas, kada kao zaposlenik Terre Slavonice d.o.o. radi u Kuriji Janković i u restoranu Škola, na njemu ostavilo poseban trag.

– Bio mi je to jedan od najdražih perioda u životu, volim raditi s mladima, volim dijeliti iskustva i pomagati – ističe Franjo, koji kaže kako postoji samo jedan savjet koji od prvog dana daje svojim kolegama, učenicima i svima koji razmišljaju o ugostiteljstvu.

– Morate voljeti taj posao i ako ga ne volite, nemojte se time baviti. Uistinu je zahtjevan. Nema radnog vremena, kad sam bio mlađi, radili smo i po 18 sati dnevno. Ima dobrih strana, ali ima i situacija kada nije ugodno, čak i situacija koje su nastrane. Jer, to je neprestano prilagođavanje svakom gostu i ako nemate ljubavi za ovu vrstu posla, nije dobro, ljudi to primijete i na kraju morate odustati – poručuje Franjo koji jednako uspješno komunicira i s mladim studentima, zahtjevnim poduzetnicima i s umirovljenicima istančana nepca. Kaže kako je i danas, uz sam posao posluživanja, zadužen za sve ostalo. Od pripreme za posao, komunikacije s gostima, dogovore za domjenke, krštenja i poslovne ručke, narudžbu robe, komunikaciju s kuharima pa čak i čišćenje okoliša. Njegova marljivost nije prošla nezapaženo pa ga mnogi poznaju kao vrijednog i uvijek uslužnog djelatnika koji uspješno i profesionalno odrađuje svoj posao i na kojeg se uvijek može osloniti.

ZADNJA franjo1 mlo Custom

ČETIRI STRANA JEZIKA

– Ma bude i dana u kojima kava ne ispadne kako treba. U isto vrijeme otvaram pivo, perem čašu, slažem tanjurić na podložak i ako kavu samo malo duže ostavim u aparatu, eto, kava nije onakva kakvu ste naručili. Ja se onda ispričam, nabacim osmijeh i zamolim za razumijevanje, uglavnom prođe bez velikih zamjerki – iskreno priznaje Franjo koji kaže kako je u svojoj karijeri svašta prošao.

Govori četiri strana jezika i dobro se snalazi s ljudima pa je nerijetko poslužio i kao nosač, odlazio gostima po stvari u automobile, pomagao „utrpati“ na sjedalo one koji su popili previše.

– Kad nemate taksi, onda sami sjednete za volan i odvezete goste doma – o situacijama u kojima se nerijetko našao govori nam Franjo.

Nakon četiri desetljeća u služenju drugima, kaže da se ponekad osjeti umornim, ali da unatoč tome nastoji svoj posao odraditi isključivo po vlastitom motu – s puno ljubavi, u kompletu s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content