VIROVITIČKO GRADSKO GROBLJE Nova mrtvačnica, trg za oproštaj za 500 ljudi i kvalitetniji prilaz sa svih strana

Donesen je konačan izgled novog virovitičkog groblja koje će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja sufinancirati sa 21.750 kuna. Urbanističkim planom uređenja modernizirat će se sadašnji izgled groblja, povezati sadržaj na groblju te poraditi na boljoj funkcionalnosti. Uređenje Gradskog groblja u Virovitici ima nekoliko ciljeva, a provodit će se u više faza, kažu u Upravnom odjelu za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo grada Virovitice. Glavni je cilj postići preglednost prostora, riješiti nedostatak grobnih mjesta te poboljšati funkcioniranje prometne infrastrukture.

NOVA MRTVAČNICA I VELIKI TRG
– Virovitičko Gradsko groblje trenutno ima kapacitet za ukop sljedećih najviše 5 do 10 godina, a u prvoj fazi ovog velikog projekta ujedno će se riješiti ukopi za sljedećih 30 do 35 godina – kaže Alida Saračević Moslavac, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje u Upravnom odjelu Grada. Površina novog groblja bit će podijeljena u nekoliko funkcionalnih dijelova: glavnu aleju, prostor za oproštajnu građevinu i trg te sporedne aleje s grobnim poljima. Projektom novog groblja staro će se proširiti, izgradit će se nova mrtvačnica, a na prostoru ispred odarnice bit će veliki komemorativni trg za ispraćaj pokojnika, dovoljan za 500-tinjak ljudi.

Prijašnjih godina spominjao se i krematorij, no od te se ideje odustalo – podaci Uprave groblja (Flora Vtc) pokazuju da se na središnjem groblju godišnje pokopa svega 10-ak urni. Iako se pretpostavlja da će se taj broj sljedećih godina povećavati, potražnja ipak nije dovoljno velika da bi opravdala izgradnju krematorija. Uz samo groblje, bit će uređeni i novi prilazi te glavni ulaz na groblje. – U planu je i rekonstrukcija postojećeg parkirališta te izgradnja novog, sa 110 parkirnih mjesta, koje je projektirano kao zasebna površina, sjeveroistočno od glavnog ulaza – objašnjava A. Saračević Moslavac. Ispred groblja, planiran je veliki pješački plato s klupama, kao i prostor za povremeni smještaj štandova sa svijećama i cvijećem.

ZA ODRŽAVANJE 450.000 KUNA GODIŠNJE
Siniša Orozović, voditelj groblja, kaže kako je, što se postojećeg groblja tiče, na njemu trenutno 6504 grobnih mjesta. Predviđena je mogućnost izgradnje novih pet polja s otprilike 200 mjesta. Uz Viroviticu, brinu i o grobljima u Rezovcu, Rezovačkim Krčevinama i Jasenašu.

– Godišnje se na održavanje groblja utroši oko 450.000 kuna, bez PDV-a. Pritom se održavanje ne odnosi na pojedino grobno mjesto, nego na zajedničke dijelove groblja. To znači košnju zelenih površina, održavanje ukrasnog raslinja, živice i cvijeća te zbrinjavanje otpada. U taj posao ulazi i održavanje putova i staza, vodovodne i kanalizacijske mreže, mrtvačnice i pratećih sadržaja – ističe S. Orozović o sadašnjoj situaciji. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content