FOTO: 10. VOĆINSKA KESTENIJADA Voćinom se širio miris pečenih kestena

foto: čitatelj

Ovogodišnja, jubilarna 10. Voćinska kestenijada započela je svetom misom u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije na kojoj su prisustvovali mještani Voćina, posjetitelji i folklorna društva, a služio ju je voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz.

Nakon svete mise, folkoloraši su prošetali uz pjesmu i ples do vćinskog Hrvatskog doma ispred kojeg su se predstavili posjetiteljima. Pjesma i ples nije prestajala, a Voćinom se širio miomiris pečenih kestena. Nastavak programa bio je u Hrvatskom domu gdje su domaćini, Kulturno-umjetnička udruga Voćin, prije nastupa folkolornih društava i udruga, uručili zahvalnice svima koji su svaki na svoj način pripomogli održavanju ove manifestacije, a zahvalnica je uručena i načelniku Općine Voćin Predragu Filiću za pomoć i pokroviteljstvo kestenijade. Kulturno-umjetnički program 10. Voćinske kestenijade zvanično je otvorio uvaženi gost, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.

foto: čitatelj

U prepunoj sali Hrvatskog doma nazočnima su se pjesmom i plesom svojih krajeva predstavili: KUD ”Dragalić” Dragalić, KUD ”Seljačka sloga” Prekopakra, KUD ”Šokadija” Stari Mikanovci, KUD ”Seljačka sloga” Baranjsko Petrovo Selo, KUD ”Lovro Ježek” Marija Bistrica, KUD ”Virovitica” Virovitica i za kraj domaćin KUU ”Voćin” Voćin.

foto: čitatelj

Nakon bogatog kulturno-umjetničkog programa sve okupljene sudionike i goste, domaćini su počastili dvometarskom tradicionalnom tortom od kestena koju je ispekla slatinska ”kraljica kolača” Sandra Jadek. Ali tu nije bio kraj. U pravom slavonskom štihu druženje se nastavilo uz zvuke tamburice Suhopoljskih tamburaša, a ”šećer na kraju” bio je nastup Stjepan Jeršeka Štefa.

(www.icv.hr, adf)