HVIDR-a Slatina nastavlja s projektom ”Istina o pobjednicima”

Jučer (utorak) Udruga HVIDR-a Slatina započela je s novim aktivnostima terenske nastave za učenike osnovnih i srednjih škola iz projekta “Istina o pobjednicima”. Nakon odavanja počasti polaganjem lampiona kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, učenici osnovnih škola Davorin Trstenjak Čađavica i Vladimir Nazor Nova Bukovica posjetili su Spomen sobu Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina gdje im se obratio predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić.

Nakon video prezentacije u muzeju, učenici su uz pratnju hrvatskih branitelja, članova slatinske HVIDR-e Marka Markovića i Josipa Habla, obišli bivšu crtu obrane i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na mjestima njihovih pogibija na području grada Slatine i susjednih općina. Učenici su obišli i mjesta najvećeg stradavanja Hrvata u Domovinskom ratu na slatinskom području, Voćin i Četekovac.

U Voćinu ih je dočekao hrvatski branitelj, predsjednik UDVDR Ogranak Voćin, Darko Božičković koji im je, nakon odavanja počasti kod spomenika u središtu mjesta, održao predavanje o stradavanju Voćinčana za vrijeme okupacije od strane srbo-četnika. Učenici su obišli i crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije gdje ih je voćinski župnik vlč. Iven Ereiz upoznao s povijesti crkve. Govorio je o tome kako su četnici, prije bježanja iz Voćina pred hrvatskim snagama 12. na 13. prosinca 1991. godine, crkvu do temelja uništili eksplozivom, ali i o tome kako je crkva ponovo sagrađena.

Nakon Voćina, učenici su obišli Spomen obilježje u Četekovcu te odali počast poginulim hrvatskim braniteljima i mještanima Četekovca, Čojluga i Balinaca. Terenska nastava kroz projekt “Istina o pobjednicima” nastavlja se, a sljedeći će utorak kroz nju proći učenici Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina.

Projekt “Istina o pobjednicima” financiraju Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Slatina i općine Čađavica, Sopje, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin. Aktivnost terenske nastave održava se u sklopu obilježavanja osnutka 136. slatinske brigade, koja je službeno formirana 28. listopada 1991. godine. (www.icv.hr, adf)