Obilježena 27. obljetnica operacije “Otkos 10″, prve oslobodilačke operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na Gradskom groblju u Virovitici, a potom i kod Spomen-obilježja hrvatskom branitelju, pripadniku A satnije 127. brigade Hrvatske vojske, Marijanu Derežiću, na mjestu njegove pogibije u Lončarici, danas (srijeda) su predstavnici Grada Virovitice, zajedno s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata s virovitičkog područja, obilježili 27. obljetnicu vojne operacije „Otkos 10“.

Ta oslobodilačka operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu počela je na današnji dan prije 27 godina, izvedena je na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, što nam je tom prigodom potvrdio i jedan od tadašnjih zapovjednika, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica Zvonko Kožnjak.

„OTKOS 10“ – BILA JE PRVA VOJNA OPERACIJA U DOMOVINSKOM RATU

– Zahvaljujući toj operaciji oslobođeno je oko 300 četvornih kilometara okupiranog dijela Bilogore. Nositelj te oslobodilačke operacije bila je 127. brigada Hrvatske vojske iz Virovitice, a u njoj su sudjelovali i: 19. MPOAD iz Virovitice, pripadnici Specijalne policije “Omega” iz Bjelovara, 52. samostalni bataljun Daruvar, 57. samostalni bataljun ZNG-a i Odred narodne zaštite iz Grubišnog Polja, Tenkovski vod 105. brigade Bjelovar i Koprivnička satnija dragovoljaca. Bila je to zasigurno prva vojna operacija većeg opsega u kojoj su virovitički dragovoljci, tada kao pripadnici novoformirane 127. brigade HV-a, sudjelovali i bili njeni nositelji. Bez sumnje, bila je to i prva vojna operacija Hrvatske vojske provedena u Domovinskom ratu. U operaciji “Otkos 10” sudjelovalo je 2.647 branitelja, petorica su poginula, a više desetaka je ranjeno – prisjetio se Zvonko Kožnjak.

IMG 7456 Medium Custom

BILI SU TO DANI PONOSA I SLAVE

Virovitičani su, kao i prije toga i do kraja Domovinskog rata, bili uzor cijeloj Hrvatskoj kako se treba organizirati i suprotstaviti ideji stvaranja Velike Srbije na njenom ozemlju, a što su najbolje pokazali na bojnom polju.

-Viroviticu su u to vrijeme hrvatski branitelji diljem Hrvatske spominjali s poštovanjem, a za aktivne sudionike toga vremena bili su to dani ponosa i slave, kada je sloboda Hrvatske bila važnija od života – istakao je tom prigodom gradonačelnika grada Virovitice Ivica Kirin.

– Odajući počast Virovitičaninu Marijanu Derežiću, prvoj hrvatskoj žrtvi u ovoj operaciji, odajemo počast svim hrvatskim braniteljima koji su dali život za našu domovinu. Prilika je to da se i preispitamo da li svojim radom i trudom s ciljem stvaranja bolje i jače Hrvatske, slijedimo ideale za koje su poginuli naši hrabri vitezovi u Domovinskom ratu – napomenuo je gradonačelnik I. Kirin.

IMG 7458 Medium Custom

Uz predstavnike braniteljskih udruga, na ovom događaju nazočili su i zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek Golinac, predsjednik Županijskog odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš, te načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content