Učenici i učitelji OŠ Vladimir Nazor Virovitica uključili se u obilježavanje Svjetskog tjedna svemira

Učenici i učitelji Osnovne škole Vladimira Nazora u Virovitici u četvrtak, 4. listopada jutarnjim promatranjem Mjeseca teleskopom uključili su se u globalno obilježavanje Svjetskog tjedna svemira pod ovogodišnjim geslom „Svemir ujedinjuje svijet“. Prema riječima voditelja prof. Zlatka Kovačevića, mnogima je ovo bilo prvo promatranje pomoću teleskopa pa nisu krili svoje oduševljenje gledajući detalje Mjesečevog reljefa.

U večernjim satima na promatranje teleskopom došli su učenici Gimnazije Petra Preradovića i prof. Aljoša Graovac. – Prednost je dobilo promatranje planeta Jupitera i njegovih satelita jer je brzo zalazio ispod obzora. Zatim su promatrani planeti Saturn i Mars, a u 19:47 sati bez teleskopa je promatran prelet Međunarodne svemirske postaje – rekao je Z. Kovačević.

VN VT STS 2018 10

Učenicima je zelenim laserom pokazivao položaj pojedinih zviježđa i sjajnih zvijezda na nebeskom svodu, što je bio uvod u teleskopsko promatranje dvojnih zvijezda te kuglastih i otvorenih skupova zvijezda koji pripadaju našoj galaktici Mliječnoj stazi. – U okularu teleskopa našla se i velika Andromedina galaktika udaljena 2,5 milijuna godina svjetlosti, a koja je najveća u našem lokalnom skupu koji broji pedesetak galaktika – istaknuo je Z. Kovačević.

U idućem tjednu učenici će hodati modelom Sunčevog sustava između pošte i škole (M 1:15 000 000 000), zaviriti pod malu kartonsku kupolu kućnog planetarija i upoznati se s mogućnostima kolonizacije Mjeseca i Marsa. (www.icv.hr, ml, zk, foto: Z. Kovačević)

[g-gallery gid=”483603″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content