IMA ZBIRKU SA TISUĆAMA VICEVA Umirovljena učiteljica Marija Milošević hodajući je vicomat

Obilježava ga veseli izraz lica, povišeni ton govora i pokoja suzica u oku. Zbog njega srce brže kuca, disanje postaje dublje, temperatura tijela raste, a svijet oko nas poprima veselije boje. Dakako, riječ je o smijehu. O njemu puno toga zna Marija Milošević, simpatična umirovljena učiteljica iz Područne škole Orešac, a koja provodi vrijeme s vršnjacima u Dnevnom boravku „Bolji dani“ tako da im – priča viceve i dogodovštine.

Baka Marija 2 Custom

NEKOLIKO KNJIGA PUNIH VICEVA

Iako je u mirovini, Marija ne smatra da je umirovljena jer, kako kaže, gotovo se nikada ne odmara. – Mnogo puta spojila sam noć s danom – govori nam dok pokazuje na stol prepun uspomena. Na njemu su slike, knjige, izresci iz novina, razna pisma i pjesme koji je priredila posebno za ovu priliku. Na stolu je i nekoliko knjiga viceva, pregršt viceva izrezano je iz novina, a tu je i najnoviji, ispisan na posebnom papiru. Zavirili smo, nismo mogli odoljeti – „Gospodine odvjetniče, kada sam vidio kako me uspješno branite i kako ste me sjajno obranili, došlo mi je žao što nisam pronevjerio više.“ Zajedno se smijemo vicu, a Marija nam ponosno pokazuje slike s raznih putovanja i događaja, koji nisu mogli proći bez nje: veseli dani na varaždinskom Špancirfestu, maškare u Slavonskom Brodu i Virovitici, uvježbavanje koreografija, recitiranje pjesama, čitanje poezije…

Baka Marija 8 Custom

-Među uspomenama najdraža su mi sjećanja na dane provedene u školi u Orešcu. Ta sjećanja pohranjena su na posebnom mjestu. Slike, zapisi, razmišljanja, osjećaji nalaze se u nekoliko rokovnika koje sam ispisala uspomenama od prve do posljednje stranice – kaže nam naša sugovornica. U svojih 45 godina rada Marija je primila mnogo dječjih iskrenih pisama koja su joj najmilija, ističe. „Mnogo je tu zahvala za školske dane, dirljivih rečenica ljubavi i radosti“, govori Marija, koja je sve to brižno sačuvala.

OD SMIJEHA DJECA RASTU

Upravo to – sreća i poruke radosti vidljive su i na njezinoj majici, na kojoj su nasmiješena lica djece cijeloga svijeta. Pomalo već umorna od prepričavanja i putovanja po uspomenama, gospođa Marija želi poslati poruku svim mladima. – „Pjevajte i smijte se! Od smijeha djeca rastu… Rastite kao cvijet u polju – za radost i ljepotu svijeta! – poručuje ova vedra umirovljenica koja druge razveseljuje humorom.

Baka Marija 1 Custom

– Naša je Marija jako zanimljiva osoba, prije svega iznimno vedra i vesela. Kada nešto naumi, ona to i ostvari, potpuno se preda u ono što radi – ističe Sanja Kolar, voditeljica Dnevnog boravka „Bolji dani“, u kojem Marija vicevima podiže atmosferu i smijehom čini da brige budu lakše. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content