OD VOĆA I POVRĆA DO CVIJEĆA Kod obitelji Dudašić u ovo doba godine aktualne su krizanteme, špine i gerberi

Obitelj Dudašić iz Turnašice tijekom cijele godine bavi se raznim poljoprivrednim kulturama, od uzgoja jagoda, paprike, graha, rajčice, salate i mladog luka do cvijeća za groblje koje su ovih dana intenzivno brali i od njega izrađivali aranžmane. – Tijekom gotovo cijele godine bavimo se poljoprivrednim poslovima kako bi tako pristizao i prihod. Trenutno sve poslove obavljamo svekrva, svekar i ja, a suprug i njegov brat odnedavno rade u Njemačkoj pa ćemo nagodinu smanjiti sve osim cvijeća – kaže Simona Dudašić, koja poslove na poljoprivredi odrađuje uz svoj stalni posao, spemačica u operacijskom bloku u Općoj bolnici Virovitica, ali i uz brigu za dvije male curice, Miu (4) i Elenu (7).

thumbnail IMG 20181031 092526

Uzgojem cvijeća za groblje bave se već tri godine, a ove sezone imali su 1500 sadnica krizantema te dva velika plastenika špina i gerbera u više od 20 boja. Prije nego su se počeli baviti cvijećem, Simona i njezina svekrva izrađivale su aranžmane kod drugih proizvođača. – Cvijeće mi je najdraže od poljoprivrednih poslova. Krenuli smo s 400 sadnica, pa smo povećali na 800, potom na 1500, a nagodinu ćemo posaditi još više, barem 2500 sadnica krizantema – priča nam Simona, koja aranžman srednje veličine izradi za 10-ak minuta.

thumbnail IMG 20181031 083833

No, slaganje i dekoriranje buketa i aranžmana gotovo je kraj svih poslova kod uzgoja grobnog cvijeća. Prije toga ima još jako puno posla za uzgajivače, a kreću već u proljeće. – U proljeće od starih sadnica pelcamo nove, 1. srpnja krećemo sa sadnjom krizantema, a 15. ostalog cvijeća. Naravno, cvijeće je potrebno zalijevati, prihranjivati, plijeviti, redovito špricati i kontrolirati kako bi ih zaštitili od bolesti i insekata. U kolovozu ih moramo zamračivati što je najvažnije kako bi nam dospjele u pravo vrijeme – za blagdan Svih svetih – objašnjava Simona slažući bijele krizanteme i žute špine u prekrasnu buketu.

thumbnail IMG 20181031 092243

Unatoč iznadprosječno toplom vremenu Dudašićevi su zadovoljni ovogodišnjom kvalitetom cvijeća koja je, ipak, nešto lošija od prošle sezone. – Kvaliteta je dobra, malo lošija od prošle godine jer je bilo dosta toplo pa nam je nešto cvijeća i uranilo, ali i dalje imamo prvu klasu – zadovoljno će Simona.

thumbnail IMG 20181031 083523

Cvijeće prodaju kod kuće, najčešće prema narudžbi već stalnih kupaca, i na tržnici u Špišić Bukovici. Najviše prodaju rezano cvijeće, ali naprave i dosta aranžmana, čak oko 150. – Više prodajemo rezano cvijeće jer si ljudi najčešće vole sami složiti aranžmane po svom ukusu, a i tako uštede. Cijena aranžmana ove godine je bila od 50 do 200 kuna, ovisno o veličini. Krizanteme od početka prodajemo po 7 kuna te tako zadržavamo stare kupce i stječemo nove, a male reznice su po 3 kune, dok je vezica špina 10 – kaže Simona ističući da im u najvećoj gužvi dođu pomoći prijatelji zahvaljujući kojima sve stignu te ne moraju nikoga zaposliti što nisu u mogućnosti budući da su, kako kažu, mali proizvođači.

thumbnail IMG 20181031 091835

No, niti nakon blagdana Svih svetih posao s cvijećem nije završen jer tada još moraju izvaditi korijenje i presaditi ga sa strane plastenika kako bi u proljeće mogli to isto cvijeće pelcati i pripremati za sadnju. Nakon toga još slijedi sadnja mladog luka s čime završavaju poljoprivredne poslove za ovu godinu. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

thumbnail IMG 20181031 091503

[g-gallery gid=”488570″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content