Održana tribina za djelatnike i roditelje koja propituje ulogu Crkve u današnjem društvu

blank

Sinoć (srijeda) je u Kazalištu Virovitica održana tribina za djelatnike i roditelje učenika Katoličke osnovne škole u Virovitici i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici. Temu „Jesmo li Crkva izlaska“ predstavio je prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, profesor moralne teologije i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Na početku tribine Mario Večerić, ravnatelj Katoličke osnovne škole, najavio je temu „Jesmo li Crkva izlaska“, a zatim je kratkim crtama predstavio predavača. U uvodnom dijelu izlaganja predavač je dao kratki povijesni presjek djelovanja Crkve u društvenim strukturama te kako je Crkva uvijek imala razrađene mehanizme kojima je vršila utjecaj na društvo i kršćanski ga oblikovala.

Potom je istaknuo da zadnjih stoljeće i pol živimo u sekularnom društvu i da je potrebno izići iz svojih zajednica i ponovno početi oblikovati ovaj svijet u dimenzijama koje su kršćanske. U drugom dijelu izlaganja prikazao kako funkcionira suvremeno civilno društvo te se kritički osvrnuo na neadekvatno djelovanje Crkve u njemu, potkrijepivši svoja kritička promišljanja sociološkim istraživanjima prema kojima Crkva svojim djelovanjem obuhvaća od 10 do 15 % ljudi, od čega ih je tek 1 % aktivnih vjernika.

U završnom dijelu ustvrdio je kako Crkva u suvremenom svijetu treba biti Crkva izlaska i pokuša doprijeti do velike većine ljudi koji ostaju izvan nje. Ustvrdio je da bez provođenja u život socijalnog nauka Crkve, temeljnim sredstvom kojim Crkva može evangelizirati civilno društvo, nema Crkve izlaska. Socijalni nauk Crkve se treba oživotvoriti u župnim zajednicama, koje ne smiju ostati zatvorene u same sebe, nego se trebaju otvoriti prema svim čimbenicima društva u kojem se nalaze, poručio je predavač.

Na koncu je ohrabrio djelatnike Katoličkih škola i roditelje učenika. Naglasio je kako su  katoličke škole mjesta koja pomažu roditeljima u odgoju djece u svjetlu evanđelja i socijalnog nauka Crkve, kako bi djeca postala osposobljeni članovi Crkve, a koja treba biti Crkva izlaska. (www.icv.hr, mv, foto: M. Rođak)
[g-gallery gid=”491091″]