PET PRIZNANJA ZA NAŠU ŽUPANIJU Pogledajte kako prema HRT-u izgledaju najljepši školski vrtovi

Virovitičko-podravska županija u petak je dobila još jedno priznanje za brigu o ekologiji i njegovanju prirodnih ljepota u vlastitom podneblju – čak pet nagrada osvojile su naše osnovne i srednje škole u okviru Ekološko-obrazovnog projekta „Najljepši školski vrtovi“, koji provodi Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih privatnih donatora.

Svečana dodjela nagrada održana je na HRT-u, uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i u nazočnosti predstavnika ministarstava koji podupiru projekt te župana, gradonačelnika i čelnika lokalne i regionalne samouprave.

ŽUPANIJA S NAJVIŠE NAGRADA
Čak pet nagrada s područja naše županije dobili su: Osnovna škola Vladimira Nazora iz Nove Bukovice (ravnateljica Lareta Žubrinić), Tehnička škola Virovitica (ravnatelj Ivan Kućan) i Industrijsko-obrtnička škola Slatina (ravnatelj Mladen Graovac) koji su dobili nagradu za najljepši školski vrt te Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci koja je dobila priznanje za etno-kutak u holu svoje škole. Posebnu nagradu za promicanje ekoloških vrijednosti i rad na školskom vrtu primio je Drago Kraljik, ravnatelj Osnovne škole Mikleuš. Virovitičko-podravska županija postala je tako županija s najvećim brojem nagrada.

– Ovo je svojevrsna kruna ulaganja Županije u školstvo i obrazovanje. Ponosan sam na sve naše škole, a posebno na drugu nagradu, koju je za najljepši školski vrt dobila OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice – istaknuo je župan Igor Andrović, pohvalivši sve škole na predanom radu u zaštiti prirode i promicanju tradicijskih i kulturnih vrijednosti te čuvanju baštine.

VRT KAO VANJSKA UČIONICA
– Vrt u bukovačkoj školi jako je mlad, tek su mu četiri godine otkako ga uređujemo pa smo doista posebno ponosni i sretni zbog ove velike nagrade, osobito jer se na natječaj prijavilo više od stotinu osnovnih škola u Republici Hrvatskoj među kojima ima i onih koji desetljećima njeguju svoje vrtove. Ovim priznanjem pokazali smo kako se trud, rad i briga za okoliš cijene i vrednuju, a našim je učenicima to posebna motivacija za nove ideje i aktivnosti u vrtu – kaže Loreta Žubrinić, ravnateljica nagrađene Osnovne škole Vladimira Nazora u Novoj Bukovici. Njihov nagrađeni školski vrt smatraju, kaže, pravom vanjskom učionicom u čijem uređenju sudjeluju svi učenici – od najmanjih do najvećih, zajedno sa svojim učiteljima, domarom i tetama spremačicama.

ŽUPANIJA vrtovi nova bukovica Custom

– Uvijek rado sudjeluju u sadnji cvijeća, ruža i ljekovitog i začinskog bilja te u uređenju parka. U “vrtuljke” sadimo i salatu, špinat, papriku, kupus i kelj. U vrtu rastu lijeske, smokve, josta, aronija i breskve, ali i razni sekulenti i trajnice – ponosno kaže L. Žubrinić, dodavši kako brigom za njihov školski okoliš žele pokazati svima ljepotu prirode i marljivost učenika.

RECIKLAŽA I LJUBAV PREMA PRIRODI
Industrijsko-obrtnička škola Slatina ove se godine prvi put prijavila na natječaj te je osvojila priznanje za originalnu ideju u vrtu u sezoni 2018. – Ideju da se prijavimo na natječaj dala je ravnateljica OŠ Vladimir Nazor iz Nove Bukovice Lareta Žubrinić, kojoj se iskreno zahvaljujem na povjerenju, a realizacije te ideje prihvatila se spremačica u našoj školi Ružica Pekar. Ovo priznanje poticaj je našim učenicima i profesorima da svoje različite ideje i slobodno vrijeme objedine u jednoj namjeri, a to je imati lijep i funkcionalan školski vrt – zadovoljno je komentirao ravnatelj Mladen Graovac, ponosan što je njihova pametna klupa s rasvjetnim stupom, koja se nalazi u dvorištu škole, kaže, bila pravi hit među ekipom s HRT-a.

IMG 3 1

– Moram zahvaliti obitelji Šafar koja nam je darovala veliku količinu starina od drva, keramike i gline koju ćemo nakon restauriranja postaviti u školski vrt – rekao je ravnatelj Graovac. U uređenju vrta sudjelovali su polaznici različitih smjerova – od mehaničara, frizera, kuhara, konobara, stolara, prodavačica, krojačica – rekla je spremačica Ružica Pekar, ponosna što učenici rade u vrtovima i čuvaju okoliš škole. Sve u vrtu, ističe, postavljeno je od recikliranog materijala, a svoj doprinos uređenju posebno su dali učenici i nastavnici, članovi zadružnih sekcija Učeničke zadruge.

STIŽU I NOVE SADNICE
Osnovna škola u Mikleušu dobila je priznanje za najljepši školski vrt 2010. godine te 2014. godine za kontinuitet lijepog uređenja vrta. U petak je ravnatelj Dragan Kraljik osobno primio nagradu HRT-a za promicanje ekoloških vrijednosti i rad na školskom vrtu. – Nagradu posvećujem svim učenicima i učiteljima te ljudima koji brinu da bi naš školski vrt bio ovako lijep. Za nekoliko dana idem u Kutjevo po nove sadnice biljaka koje će još više uljepšati ovu našu vrtnu priču i dati joj novu dimenziju. Siguran sam da je i učenicima te njihovim roditeljima i svima koji dolaze u školu lijepo prići školi koja je u ovakvom okruženju i to nas čini najsretnijima – rekao je Kraljik.

ŽUPANIJA vrtovi mikleuš Custom

VRIJEDAN ETNO KUTAK
Osnovna škola Antuna Gustava Matoša Čačinci dobila je priznanje za etno-kutak u holu svoje škole. – Presretni smo što smo dobili ovo priznanje za naš trud i rad. Predmeti koji su izloženi u etno kutku prikupljani su godinama i to zajedničkim zalaganjem djelatnika škole i roditelja – rekla je ravnateljica čačinačke osnovne škole Kristina Krmpotić. Objasnila je da trenutni postav etno kutka prikazuje starinsku kuhinju, s autentičnom zelenom bojom zidova i cvjetnim uzorkom, kredencom, bakinim stolom i stolicama na tkanim krpama. Svaki detalj – od kolovrata i drvenog umivaonika s limenim lavorom do pegle na žar, sve je pomno birano, kako bi se svatko tko uđe u školu bar nakratko vratio u prošlost i bakinu kuhinju. – Želimo osvijestiti naše učenike o važnosti tradicije i kulture i kako to ne smijemo pustiti da ode u zaborav- rekla je ravnateljica čačinačke osnovne škole Kristina Krmpotić.

ŽUPANIJA vrtoci Etno kutak OŠ AGM Čačinci Custom

ČUVAJU VOĆKARICE OD ZABORAVA
Tehnička škola Virovitica nagrađena je za očuvanje biološke raznolikosti šuma, što se nadovezuje na njihov poznati projekt „Zaboravljene šumske voćkarice“. Imaju poseban plastenik u kojem uzgajaju stare sorte voćaka, rijetko sačuvane biljne vrste s našeg područja. Ovo im je druga nagrada, nakon one za najljepši školski okoliš.

ŽUPANIJA vrtovi tehnička škola Custom

– Ova nam nagrada puno znači jer pokazuje kako smo na dobrom putu i da smo, što se odabira projekta tiče, zaista „pogodili“. Sve voćkarice koje se uzgoje u našem plasteniku učenici i mentori presadit će u naše šume i tako još godinama raditi na ovom važnom projektu. Moram pohvaliti Dinu Davidovića, voditelja svih ekoloških aktivnosti u našoj školi, a koji s ogromnom predanošću radi na svakom projektu, od uređenja okoliša i vrta do plastenika i sadnica, i čiji je zarazni entuzijazam povukao cijelu školu na angažman – ponosno ističe ravnatelj Ivan Kućan. (www.icv.hr, vg, adf, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content