PROMO HRVATSKI DUHANI Kooperant Dominik Komar: Zadovoljan sam duhanom, povećavam proizvodnju i kupujem berač

Hrvatski duhani, dio sustava BAT Grupe, koji već 60 godina uspješno posluje u Hrvatskoj, nastavljaju ulagati u svoje kooperante. Nakon uspješne nabavke mehaničkog berača obitelji Martinušić, za istu investiciju priprema se i obitelj Komar.
Dominik Komar, koji je prije 22 godine nastavio obiteljsku tradiciju koja seže u 1967., sada proizvodi duhan na 12,38 ha od kojih 50 % navodnjava i planira povećati proizvodnju na 15 ha površina.

komar 2 Custom
Foto: Hrvatski duhani

-Godina je bila dosta kišna, ali Hrvatski duhani i ove su godine otkupili sav moj urod, otprilike 2 500 kg po hektaru. Želim ulagati u proširenje proizvodnje, stoga odlučili smo se na kupovinu strojnog berača. Zahvaljujući prijevremenoj isplati koju smo dobili iz Hrvatskih duhana, berač je kupljen i svaki dan očekujemo da stigne iz Francuske – kazao je Komar i dodao kako je u prošlosti uzgajao razne poljoprivredne kulture, ali je odlučio povećati površine upravo pod duhanom.

komar 3 Custom
Foto: Hrvatski duhani

SIGURNOST U POSLOVANJU
– Uz sve prijašnje poljoprivredne grane kojima sam se bavio, uz stočarstvo i ratarstvo (kukuruz, pšenica) te uz proizvodnju ljekovitih biljaka (kamilica), u budućnosti ću znatno povećati proizvodnju duhana. Prije svega, jer sam zadovoljan suradnjom s Hrvatskim duhanima – od financiranja proizvodnje do tehnološke podrške koju dobivam od BAT-ove agronomske službe. Dosad sam uz pomoć Hrvatskih duhana u zadnjih deset godina putem kreditiranja uložio oko 200.000 kuna u sustave za navodnjavanje, od čega samo 75.000 kuna u ovoj godini – ističe Komar.
Od kada je Hrvatske duhane preuzeo British American Tobacco, obitelj Komar kaže kako primjećuje pozitivne promjene i sigurnost u poslovanju, stoga planira povećanje proizvodnje i dugoročnu suradnju. Osim mehaničkog berača, u skoroj budućnosti nadaju se kupiti i toper i instalirati novu sušaru.

BAT i HD

– U sklopu priprema za sljedeću sezonu, spremam se, kada zahladi, zaorati gorušicu koju sam dobio u sklopu BAT-ove inicijative Programa održive proizvodnje duhana Hrvatskih duhana. Sljedeće godine planiram povećati proizvodnju i sve površine pripremiti za strojnu berbu – zaključio je Dominik Komar. (promo Hrvatski duhani)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content