ŠKOLSKI MEDNI DAN Napunjene prve staklenke: Med obitelji Balint dočekat će prvašiće u Pitomači, Orahovici i Gradini

Virovitičkoj pčelarskoj obitelji Balint u punom su jeku pripreme za Školski medni dan. Čak 180 staklenki njihovog meda dočekat će jednako toliko prvašića na školskim klupama u petak, 7. prosinca na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Prema riječima Dubravka Balinta, med pakiraju u posebne nacionalne staklenke za med volumena 370 ml.

– Ponosni smo što će naš med konzumirati prvašići, a bilo bi dobro kad bi i učenici viših razreda bili uključeni u ovaj hvalevrijedan program Hrvatske poljoprivredne agencije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog pčelarskog saveza – rekao je D. Balint dodavši kako će se njihov med naći na klupama u Osnovnoj školi Petra Preradovića Pitomača, Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica i Osnovnoj školi Gradina.

– Podržavamo ovaj program jer je važno da djeca steknu naviku konzumacije meda i pčelinjih proizvoda od najranije dobi – istaknuo je D. Balint.

MG 4337

Podsjetimo, Školski medni dan dio je Programa školskog mednog dana i promocije meda hrvatskih pčelinjaka u osnovnim školama koji je ove jeseni pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede. Cilj Programa je potaknuti i educirati djecu i njihove roditelje o važnosti konzumiranja meda. Ministarstvo će u ovaj program uložiti 2 milijuna kuna od čega 1,2 milijuna za organizaciju Školskog mednog dana te 800.000 kuna za Promociju meda hrvatskih pčelinjaka.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola, a iskoristit će se prilika da se, osim važnosti meda, djeci od rane dobi podigne svijest o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Djeci se želi ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. Školski medni dan, 7. prosinca održat će se u svim školama na području Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content