SLATINSKI „STARI PODRUM“ Prepoznatljivi slatinski pjenušac na tržištu je u čak šest sorti

Na području grada Orahovice i Virovitičko-podravske županije te grada Villanyja u Mađarskoj provodi se projekt pod nazivom ‘Mađarsko – hrvatske vinske priče II’. Projekt se provodi unutar Interreg V-A programa mađarsko – hrvatske suradnje za razdoblje 2014. – 2020. Nositelj je projekta Grad Orahovica, a projektni partneri su Grad Villany iz Mađarske i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Vrijednost projekta je 976.096.50 eura, a ciljevi projekta su očuvanje kulturne i prirodne kulturne baštine, razvoj infrastrukture za vinski turizam i stvaranje uvjeta za povezivanje s drugim sadržajima i atrakcijama s obiju strana granice.

PROJEKTI stari podrum Custom

PRVI HRVATSKI PJENUŠAC
U ovu vinsku priču kroz posjete i razmjenu iskustava uključen je i slatinski „Stari podrum“. Upravo u Slatini 1864. godine proizveden je prvi hrvatski pjenušac. Stari podrum od 2016. godine ponovno pokreće proizvodnju pjenušavog vina od crvenog grožđa sa slatinskog područja, s ciljem promicanja slatinskog vinogorja kao kolijevku hrvatske proizvodnje pjenušca. Ograničeni broj boca „Slatinskog bisera”, osim na hrvatskom, može se naći i na inozemnom tržištu. Uz već poznati pjenušac Slatinski biser, koji je na izložbama diljem Lijepe Naše prepoznat kao proizvod izuzetne kvalitete, u ponudi Vinarije Stari podrum nalazi se crno i bijelo vino proizvedeno od grožđa s vinograda šireg slatinskog područja. U ponudi vinarije su vina graševina, frankovka i pinot crni u rinfuzi.

– Prije tri godine ponovno je krenula ideja s pjenušcem, a 2016. napunili smo prvih tisuću boca te ih sljedeće godine pred Božić plasirali na tržište. Kao i prve godine, prošle smo punili 1864 boce chardonnaya koje ćemo uskoro plasirati. Taj broj boca – 1864, odabran je kako bi se na simboličan način obilježila godina kada je pokrenuta proizvodnja prvog hrvatskog pjenušca u vinariji Kneza Schaumberg – Lippea – rekao je Ivan Halas, vlasnik vinarije Stari podrum.

PROJEKTI stari podrum1 Custom
Pjenušac je našao svoje mjesto i u Zavičajnom muzeju Slatina

OVE GODINE 5000 BOCA

Ove godine u slatinskoj vinariji punili su 5000 boca pjenušaca; od toga je 1000 boca pinot crni, 1000 frankovke, a preostalih 3000 boca je Chardonnay. – Pravili smo i uzorke od graševine tako da ćemo imati šest sorti pjenušaca za Božić – zadovoljno je istaknuo Ivan Halas, čija se vinarija prostire na 54 hektra vinograda na kojima ima čokota graševine, chardonnaya, sauvignona, pinota i frankovke.

 Personalizirana boca pjenušca
Stari podrum može se pohvaliti neobičnim i zanimljivim početkom proizvodne godine. Naime, svaku proizvodnu godinu, točnije punjenje, ovaj podrum započinje uz brojne uzvanike društvenog i političkog života koji imaju priliku flaširati svoju personaliziranu bocu. Tako se ova vinarija svojim kupcima dodatno približuje te promovira svoj kvalitetan i dugogodišnji rad. (www.icv.hr, žđl, Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content