Udruga KrEdA “Veselom knjižnicom” i dalje educira i zabavlja najmlađe Suhopoljčane

Foto: KrEdA

U općinskoj knjižnici Matija Gubec u Suhopolju održano je interaktivno druženje djece, roditelja i volontera pod stručnim vodstvom gošće iz Slatine prof.dipl.bibl savjetnice Melite Schmitz. Ova knjižničarka iz OŠ Eugena Kumičića osmislila je korake za poticanje čitanja od prvoga do četvrtoga razreda u svojoj školi koji provodi svake školske godine s učenicima i njihovim učiteljima. Svojim aktivnostima za poticanje čitanja na zanimljiv način kroz integraciju knjižnično-informacijskog obrazovanja, hrvatskoga jezika i književnosti realiziraju i sadržaje građanskog i zdravstvenog odgoja.

Foto: KrEdA

Suhopoljski mališani, polaznici programa „Vesela knjižnica“, čije provođenje sufinancira Općina Suhopolje, imali su priliku sudjelovati u interaktivnom pričanju priče te kreativnim i poticajnim aktivnostima koje su ju pratile.
-Učestalo se govori da naša djeca ne čitaju dovoljno, a ako i čitaju to se odnosi na sadržaje koji se nalaze na internetu i uglavnom su to sažeci naslova iz propisane lektire. Takvo čitanje ne možemo nazvati prihvatljivim čitanjem pa se od škola očekuje da učenike uči i navikava čitati književne sadržaje. Treba ih upućivati na kvalitetne naslove kroz koje će učenici bogatiti osobni rječnik, učiti čitati s razumijevanjem i konačno uživati u pročitanom tekstu. Čitanje je važna i korisna aktivnost za svaku osobu te joj se trebamo sustavno posvetiti od najranije životne dobi, a trebamo imati na umu i izreku Tone Pavčeka koji kaže: „Ako ne budemo čitali, pročitat će nas!“ – rekla je M. Schmitz.

Foto: KrEdA

Udruga KrEdA kroz brojne aktivnosti, poput “Vesele knjižnice”, “Aleje slikovnica”, “KUL plaže” i brojnih drugih, radi na popularizaciji čitanja kod djece, mladih i odraslih.
– Trudimo se sustavno raditi na popularizaciji čitanja i podizanju kulture uživanja u pisanoj riječi. Sretni smo da nas je posjetila gošća s velikim iskustvom u edukaciji i praktičnim aktivnostima, vezanim upravo uz to. I djeca i odrasli su uživali i sat vremena je prebrzo prošlo – istaknula je predsjednica Udruge Natalija Kožić Lukačević.

 

Foto: KrEdA

Izuzetno zadovoljna provedenom radionicom je i voditeljica “Vesele knjižnice” Anja Fosić.
– Današnja „Pričopričaonica“ druga je od planirane tri aktivnosti u organizaciji naše udruge KrEdA, kojom obilježavamo Mjesec hrvatske knjige. Prva je bila izrada straničnika na temu glagoljice i edukacija o hrvatskoj folklornoj i kulturnoj baštini u suradnji s Kulturnom udrugom Suhopolje. A sljedeći utorak u suradnji s Turističkom zajednicom Suhopolje i Osnovnom školom Suhopolje planiramo urediti našu općinsku knjižnicu i oslikati zidove temom glagoljice – koja je ujedno i tema ovogodišnjeg Mjeseca knjige – rekla je A. Fosić i pozvala sve mještane i zainteresirane da im se pridruže. (www.icv.hr, ml; nkl)

Foto: KrEdA
Foto: KrEdA