VEĆ GA KORISTE Opća bolnica, kao jedna od devet županijskih bolnica u Hrvatskoj, dobila je novi kolonoskop

Na Odjel za gastroenterologiju virovitičke Opće bolnice jučer (ponedjeljak) je stigao novi uređaj, kolonoskop, koji je već u upotrebi. Ministarstvo zdravstva nabavilo je ukupno 17 kolonoskopa bez stupova za potrebe zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, od kojih je pored 8 KBC-a, kolonoskop dobilo i 9 županijskih bolnica. Među njima je i Opća bolnica Virovitica, u kojoj ne skrivaju zadovoljstvo što će im ovaj uređaj za endoskopiju značajno poboljšati kvalitetu rada s pacijentima.

– Ovaj uređaj dodatno će poboljšati uvjete i mogućnosti za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite u našoj bolnici. Modernizacija prostora i opreme zaista puno znači za liječnike jer nam olakšava rad i podiže ga na višu razinu – istaknula je doktorica Gordana Kotur, v.d. pročelnica Službe internističkih djelatnosti u Općoj bolnici Virovitica.
Uz dva već postojeća kolonoskopa, ovaj treći omogućit će pregled za veći broj pacijenata i dodatno smanjiti liste čekanja.

– Liste čekanja i sada nisu velike, a ovaj će nam uređaj omogućiti još bolju skrb za pacijente – rekao je doktor Matko Markotić, voditelj Odjela za gastroenterologiju, ističući kako je ovaj pregled od izuzetne važnosti jer omogućuje rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva.

PRAVOVREMENI PREGLED

– Karcinom debelog crijeva drugi je najčešći karcinom od kojeg obolijevaju i muškarci i žene, odmah je iza raka dojke kod žena i raka pluća kod muškaraca – ističe doktor M. Markotić. S tim ciljem na području Hrvatske se provodi i Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u koji su uključeni muškarci i žene stariji od 50 godina.

IMG 20181120 083441

– Starija životna dob je rizičnija za oboljevanje od ovog karcinoma i izuzetno je važno redovno provoditi kontrole. Sudjelovanje u skriningu je vrlo jednostavno i obavlja se kod kuće. Uzorak se šalje poštom i tek u slučaju da je test pozitivan, osoba dobiva poziv za pregled u bolnici – objašnjava doktor M. Markotić te ističe kako je unatoč jednostavnosti sudjelovanja u skriningu odaziv loš.

Kako kaže, najvažnije je karcinom otkriti na vrijeme, a to se upravo na ovaj način najjednostavnije može postići. Jednako tako, osobe u čijoj obitelji postoje oboljeli od ovog karcinoma trebaju provoditi kontrole, imali tegobe ili ne.

– Trebali bi se preko svojeg liječnika opće medicine uputiti gastroenterologu i oni ulaze u skrining program kolonoskopom svake dvije godine – govori nam doktor, dodavši da se ovim pregledom u velikom broju slučajeva može spriječiti razvijanje karcinoma.

LAKO ODSTRANJIVANJE PROBLEMATIČNIH POLIPA

– Rak debelog crijeva ne nastaje na sluznici nego u 98 posto slučajeva iz polipa debelog crijeva. To su benigne promjene koje uspješno možemo odstraniti endoskopskim putem i zato je važno odazvati se ovakvom testu, tako da se na vrijeme detektiraju polipi koji su zapravo problem iz kojeg nastaje rak debelog crijeva – upozorava doktor Markotić.

Zbog učestalosti karcinoma debelog crijeva i važnosti njegova ranog otkrivanja, ravnatelj virovitičke bolnice Dinko Blažević pozdravio je odluku Ministarstva da upravo oni budu na listi bolnica za dobivanje kolonoskopa.
– Zahvaljujemo Ministarstvu zdravstva na odabiru naše bolnice za kupnju ovog uređaja. Od 59 županijskih bolnica u Hrvatskoj, devet je dobilo kolonoskope, a mi smo jedna od njih i zbog toga smo izuzetno zahvalni – rekao je ravnatelj Blažević. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content