Flora: Tražit ćemo pravnu zaštitu zbog klevete, poslujemo po zakonu, I. Žada: Sve sam opsežno istražio, a eventualne tužbe se ne bojim

Virovitička tvrtka Flora VTC d.o.o. zatražit će pravnu zaštitu pred nadležnim pravosudnim tijelima, a “zbog uvreda, lažnih optužbi i štete koja im je nanesena” objavom članaka o njihovom poslovanju u kojima ih se proziva za neplaćanje poreza na dio svojih usluga.

Najavila je to Flora VTC d.o.o. u službenom priopćenju medijima, a nakon završenog poreznog nadzora. On je pokazao, stoji u priopćenju, kako je “poslovanje tvrtke u svim segmentima sukladno zakonu i propisima, što je konstatirano u službenom zapisniku.”

U priopćenju medijima stoji (priopćenje donosimo u cijelosti):

“OKLEVETANI BEZ RAZLOGA

POREZNI NADZOR UTVRDIO: Tvrtka Flora VTC radi u skladu sa zakonom i propisima

U travnju ove godine na portalima Virovitica.net i Telegram objavljen je članak pod naslovom
„Premda bi morali, groblje iz Virovitice na neke svoje usluge jednostavno ne plaća porez. I tako 20 godina“ autora Ivana Žade.  Autor članka već duže vrijeme u medijima iznosi klevete na račun tvrtke, ali i osobno na ugled direktora na privatnom Facebook profilu.

Na uvrede i klevete u pravilu nismo reagirali do ovog slučaja u kojem je nanesena velika šteta ugledu Flore VTC, jedne od najboljih gradskih komunalnim tvrtki u Hrvatskoj.

Naime, autor nas je oklevetao da smo oštetili državni Proračun za pola milijuna kuna na način da nismo naplaćivali porez na neke usluge, što je dovelo do poreznog nadzora nad cjelokupnim poslovanjem.

Time ne samo da je nanesena šteta ugledu tvrtke, već je stvoren i nepotreban trošak kroz silne sate rada koji su utrošeni na pripremu dokumentacije za porezni nadzor od strane djelatnika tvrtke te kasnije kroz nadzor djelatnika Porezne uprave.

Konkretno, u članku se navodi kako Flora VTC ne obračunava PDV na uslugu prodaje grobnih mjesta. Prije objave spomenutog članka, autor Ivan Žada uputio je tvrtki upit vezan uz naplatu poreza kod navedene usluge te mu je pismenim putem pojašnjeno kako na te usluge sukladno Zakonu o PDV-u nismo dužni obračunavati porez, jer to nije naš prihod pošto tvrtka nije vlasnik groblja.

Porezni nadzor uprava u Virovitici i Zagrebu utvrdio je da je poslovanje tvrtke u svim segmentima sukladno zakonu i propisima, što je konstatirano u službenom zapisniku.

Završetkom poreznog nadzora te po dostavi zapisnika tvrtki Flora VTC, odlučeno je da se zbog uvreda, lažnih optužbi i štete koja nam je nanesena, zatraži pravna zaštita pri nadležnim pravosudnim tijelima. Očekujemo da će se razlozi i izvor lažnih informacija utvrditi od strane mjerodavnih tijela kako bi se zaštitio ugled tvrtke koja se, uz obavljanje komunalne djelatnosti, nalazi i na tržištu.

Flora VTC d.o.o.”

ISTRAŽIO PROBLEMATIKU I RADIO U INTERESU JAVNOSTI

Na službeno priopćenje i najave pravne zaštite očitovanje smo zatražili i od prozvanog autora, novinara Ivana Žade.

Odgovorio je kako se za članak pripremio “opsežnim istraživanjem u kojem je kontaktirao odvjetnike, porezne stručnjake, Ministarstvo financija i Poreznu upravu” te sakupio “cjenike niza tvrtki koje rade na tržištu, a u istovjetnoj su poziciji kao virovitička Flora” te da se ne boji eventualne tužbe jer se za članak detaljno pripremio i “radi u interesu javnosti, a ne privatnog obračuna s direktorom Flore Ž. Iharošem”.

Odgovor novinara Ivana Žade na priopćenje Flore donosimo u cijelosti:

“Tekst o tome kako trgovačko društvo Flora Vtc ne obračunava porez na uslugu prodaje grobnih mjesta objavio sam nakon opsežnog istraživanja tijekom kojeg sam sakupio cjenike niza tvrtki koje rade na tržištu, a u istovjetnoj su poziciji kao virovitička Flora.

Kontaktirao sam za pojašnjenje odvjetnika, dvojicu poreznih stručnjaka i na kraju krajeva Ministarstvo financija, Poreznu upravu u Zagrebu. Svi oni, a što je najvažnije Porezna uprava, dali su mi jasan i nedvosmislen odgovor da trgovačko društvo Flora Vtc mora obračunavati PDV na uslugu prodaje grobnih mjesta.

Upravo zato je i mene iznenadio rezultat poreznog nadzora koji, kako se tvrdi u priopćenju, nije utvrdio nepravilnosti pa sam već jučer ponovno uputio pitanje sjedištu Porezne uprave u Zagrebu. Moram napomenuti da u ovakvim situacijama tvrtke najčešće uz priopćenju prilože i zapisnik poreznog nadzora.

Želim istaknuti i da nemam nikakav osobni motiv „obračuna“ s direktorom Flore gospodinom Iharošem, kako se navodi u priopćenju, već sve uvijek radim u interesu javnosti, a što pišem ili objavljujem na svom privatnom Facebook profilu moja je osobna stvar i uopće ne znam kako je i to postalo dio ovog krajnje neobičnog priopćenja.

Zbog svega navedenog ne bojim se eventualne tužbe i napominjem kako će mi to biti prva tužba za napisano u više od dvadeset godina profesionalne novinarske karijere u kojoj sam napisao više stotina članaka i realizirao više od tisuću televizijskih priloga, a za rad sam višestruko nagrađivan pa i nagradom Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo. Vjerujem da to dovoljno govori o mom karakteru i profesionalnom pristupu poslu koji radim.  Ivan Žada”  (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content